A zecea ediţie a Festivalului ‘Ceau, Cinema!’ la Timişoara

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului ”Ceau, Cinema!”, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.

Proiecţiile şi celelalte evenimente se vor desfăşura la Cinema Victoria, Sala Capitol şi Grădina de Vară de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian, Faber şi Casa Artelor. Programul şi biletele pot fi găsite pe site-ul ceaucinema.ro.

Ediţia aniversară a festivalului se va deschide miercuri, 12 iulie, cu un cineconcert.

Cunoscutul muzician timişorean Petre Ionuţescu („Trompetre”) va interpreta live coloana sonoră pe care a creat-o special pentru filmul „Petrecerea de nuntă din Hardanger” („The Bridal Party in Hardanger”, 1926, regie Rasmus Breistein), considerat o capodoperă a perioadei mute din cinematografia norvegiană, precizează organizatorii într-un comunicat.

Filmul face parte din Focusul Norvegia pe care ”Ceau, Cinema!” l-a pregătit în acest an în parteneriat cu prestigiosul Festival Internaţional de Film de la Bergen (BIFF).

În cadrul acestei secţiuni vor mai fi prezentate două dintre cele mai apreciate debuturi norvegiene recente, „Ultima primăvară” („Sister, What Grows Where Land Is Sick?”, 2022), în prezenţa tinerei regizoare Franciska Eliassen, şi „Gritt” (2021), cu participarea cineastei Itonje Soimer Guttormsen.

Focusul Norvegia cuprinde şi prima dramatizare a vieţii pictorului Edvard Munch pe marele ecran, „Munch” (2023, regie Henrik Martin Dahlsbakken), precum şi primul film al marii actriţe Liv Ullmann, „Fata nesupusă” („The Wayward Girl”, 1959), realizat de cea mai importantă cineastă norvegiană, Edith Carlmar. În plus, Kjell Runar Jenssen, expert de la Cinemateca din Oslo, va susţine un masterclass despre cinematografia norvegiană, arată sursa citată.

Din programul ”Ceau, Cinema!” mai fac parte câteva premiere româneşti. Comedia „Încă două lozuri” (2023) va fi proiectată la Grădina de Vară, cu participarea regizorului Paul Negoescu şi a actorului Alexandru Papadopol. Regizorul Alexandru Solomon va reveni la Timişoara cu cel mai nou documentar al său, „Arsenie. Viaţa de apoi” (2023), care tocmai a avut premiera la Karlovy Vary, iar Vlad Petri îşi va prezenta al doilea lungmetraj, filmul hibrid „Între revoluţii” (2023), laureat cu premiul criticii la Berlinale. „Mammalia” (2023), de Sebastian Mihăilescu, va putea fi văzut în prezenţa producătoarei Ada Solomon.

Citește și O parte din istoria transportului în comun al Timişoarei, într-o expoziţie cu modele unicat

În secţiunea ”Proiecţii speciale” vor fi prezentate producţia germană „Am putea la fel de bine să fim morţi” („We Might As Well Be Dead”, 2022), în prezenţa actriţei timişorene Ioana Iacob, care interpretează rolul principal, a regizoarei Natalia Sinelnikova şi a scenaristului Viktor Gallandi, şi producţia cehă „Ordinary Failures” (2022) a cineastei româno-maghiare Cristina Groşan, care va coordona şi Atelierul ”Ceau, Cineva!”, dedicat primilor paşi în scenaristică.

Tot aici sunt incluse şi două proiecţii aniversare: una care marchează 30 de ani de la lansarea filmului românesc „Vulpe-vânător” (1993, regie Stere Gulea), prezentat în versiune accesibilizată pentru persoane cu deficienţe de vedere, iar o alta la 80 de ani de la apariţia filmului „Lumină de vară” („Lumiere d’ete”, 1943), al marelui regizor francez Jean Gremillon.

Tema competiţiei din acest an este migraţia. Şase filme concurează pentru Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu”, realizate de regizori şi regizoare din Austria, Cehia, Israel, Italia, Polonia şi Slovacia.

Juriul este format din actriţa Ioana Iacob şi regizorii Paul Negoescu şi Vlad Petri.

Printre cele mai căutate proiecţii din program sunt cele în aer liber de la Grădina de Vară. Aici vor putea fi văzute „EO” (2022), cel mai nou film al maestrului polonez Jerzy Skolimowski, câştigător al Premiului Juriului la Cannes şi nominalizat la Oscar, sau comedia franceză „Incredibil, dar adevărat” („Incroyable mais vrai”, 2022), de Quentin Dupieux.

Citește și Filme regizate de Horaţiu Mălăele, Bogdan Apetri, Corneliu Porumboiu, proiectate la Casa del Cinema din Roma

În anul în care Timişoara este Capitală Europeană a Culturii, ”Ceau, Cinema!” i-a invitat pe unii dintre cei mai influenţi oameni de film din România, alături de responsabili locali şi oaspeţi străini, pentru a discuta despre câteva dintre cele mai importante subiecte legate de industria cinematografică. Astfel, vor avea loc patru dezbateri despre festivaluri de film, starea cinematografelor şi importanţa programelor de educaţie cinematografică, în epoca platformelor.

Panelurile fac parte din proiectul „Ne vedem la cinema?! – Rolul cinematografelor de artă şi al festivalurilor de film în epoca platformelor”, finanţat prin Granturile SEE şi Norvegiene. Proiectul are ca obiectiv principal consolidarea relaţiei bilaterale între România şi Norvegia, dezvoltând o punte de legătură prin film, precizează organizatorii.

Programul festivalului mai cuprinde un Focus Spania, care propune patru filme de succes recente, proiectate cu intrare liberă în Piaţa Traian, tradiţionala secţiune Filme Bănăţene, formată din scurtmetraje la a căror realizare au contribuit şi cineaşti din regiune, precum şi filme şi ateliere pentru copii.

Împlinirea a zece ani e marcată printr-o expoziţie aniversară, care poate fi vizitată zilnic, până duminică, la Casa Artelor, dar şi prin lansarea cărţii album „Ceau, Cinema! Din spatele scenelor”, semnată de Lucian Mircu, co-fondator al festivalului.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi fondat împreună cu Asociaţia Marele Ecran.

Proiectul face parte din Programul cultural naţional Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 şi este finanţat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.