„Închisoarea Tăcerii” din Râmnicu Sărat va fi restaurată până în anul 2026 în cadrul unui amplu proiect în valoare de 9 milioane de euro finanțat prin Planul Naţional de Redresare si Reziliență.
Conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a sosit, miercuri, la Râmnicu Sărat, alături de reprezentați ai Guvernului, ai Companiei Naționale de Investiții, arhitecți, autorități locale şi județene pentru a se pune de acord în legătură cu lucrările care trebuie demarate urgent la fosta închisoare comunistă unde au fost încarcerate mai multe personalități ale perioadei interbelice.
„Este un proiect de suflet, în general, pentru că tot ceea ce a fost nu trebuie să se uite. Pentru ca nu cumva printr-o idee pe care vedem că şi alţii o au în momentul de faţă să se şi repete. Sunt foarte bucuros că am reuşit să găsim finanţare pentru acest obiectiv. O să facem şi Muzeul Revoluţiei Anticomuniste de la Timişoara printr-un credit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi acolo vreo cinci zece milioane de euro aici 9 milioane de euro. Tot ce înseamnă istoria şi mai puţin plăcută a acestui neam trebuie adus la suprafaţă şi cu exemplul Memorialului de la Sighet.
Citește și Muzeul ororilor comunismului din Sfântu Gheorghe va avea circa 3000 de metri pătrați
Noi avem înființat în baza unei legi Muzeul Ororilor Comunismului. Eu aș vrea să schimb, să se schimbe denumirea să fie doar muzeu să zicem de studiu al istoriei comunismului, astfel încât să avem un centru de unde să iradieze politicile de memorie împreună cu IICCMER către toate zonele unde au fost închisori comuniste.
Repet sunt foarte bucuros că putem reda memoriei colective naționale acest monument istoric şi până la urmă acest stâlp al suferinței comuniste pentru că din păcate nimeni nu ştie ce a fost aici şi mi-ar plăcea foarte tare ca lumea odată ce vine şi vizitează să înceapă să citească şi despre poeții închisorilor, despre sfinții închisorilor, despre lucruri pe care cu mintea nu le putem imagina că s-au întâmplat. Deci e bine. Felicitări tuturor celor care s-au implicat şi sperăm să ne vedem cât de repede la inaugurare. Înţeleg că termen este 2026 şi eu cred că se va face. Noi avem darul ăsta de a amâna lucruri, dar sper că îl abandonăm de acum încolo”, a declarat ministrul Culturii Lucian Romaşcanu, citat de news.ro.
Autorităţile încearcă de mai mulţi ani să restaureze închisoarea de la Râmnicu Sărat. Primele demersuri au fost făcute în anul 2006 de către deputatul liberal George Scutaru, însă de atunci nu s-a făcut mare lucru în ceea ce priveşte conservarea clădirii, ba mai mult, acoperişul a fost puternic degradat si este necesară o intervenţie de urgenţă.
Citește și Filmul „Experimentul Pitești” a fost lansat la Teatrul National, ca un omagiu pentru foștii deținuți politic
„Acest proiect are o lungă istorie. Practic el începe în 2007, în momentul în care IICCCMER a achiziţionat şi a intrat în posesia fostei închisori. Numai că între timp a trecut nepermis de mult. Au trecut nepermis de mulţi ani. Practic ne aflăm la aproape 15 ani de la acel moment. Între timp sigur că şi proprietatea a fost reîntregită pentru că o parte din proprietate fusese retrocedată şi a trebuit achiziţionată de către statul român de la acei proprietari de la acel moment care o achiziţionaseră de la persoanele care o primiseră drept revendicare. Şi practic cred că ăsta era ultimul tren pentru că a investi 9 milioane de euro fără TVA într-un asemenea monument este o sarcină importantă pentru orice stat. Practic acesta va fi primul memorial al comunismului de asemenea dimensiune pe care statul român şi-l asumă în România.
Mai există cum este cel de la Sighet dar sunt iniţiative private. Primul ministru Nicolae Ciucă insistă foarte mult ca acest proiect să fie dus cu celeritate la bun sfârşit. Practic avem 36 de luni de la momentul iunie 2023. În acest an trebuie semnat contractul de finanţare cu Compania Naţională de Investiţii şi imediat făcute licitaţiile pentru proiectare şi execuţie pentru punerea în valoare a acestui monument care este are o semnificaţie aparte. El nu este doar un penitenciar este un complex memorial care înseamnă de fapt toată istoria noastră din ultimii nu doar din ultimii din cei cincizeci de ani de comunism ci înseamnă şi aici şi au găsit sfârşitul multe dintre elitele interbelice”, a declarat deputatul Alexandru Muraru istoric specializat în problematica memoriei comunismului.
Citește și Nicolae Itul, Iordan Răitaru și Bal Corneliu, supraviețuitori ai Experimentului Pitești
La rândul său, secretarul de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Csilla Hegedüs, a explicat că nu a fost chiar uşor pentru partea română să îi convingă pe reprezentanţii Comisiei Europene să investească o sumă atât de mare în cultură.
„Am avut ceva de muncă pentru a convinge Comisia că este nevoie de rute culturale şi această închisoare face parte din ruta culturală a totalitarismului. Comisia Europeană nu a prea vrut să se accepte asemenea rute dar până la urmă am reuşit. Vor fi nouă locaţii în toată România, închisoarea de la Sighet, şi se termină aici unde încercăm să arătăm din diverse unghiuri ce s-a întâmplat pe vremea totalitarismului. Pentru că presupun şi dumneavoastră, ca şi mine, când încercăm să spunem copiilor noştri cum a fost în comunism, cum a fost în primii ani ai comunismului, nu reuşim, deci venim cu câteva bucăţi, dar nicăieri nu avem şansa să vedem cum a fost şi cum am fost.
Cum au trăit deţinuţii, de ce nu a fost bine, care a fost problema…. Ori prin asemenea locuri absolut şocante, apăsătoare în care vin tinerii şi văd ce a însemnat totalitarismul, ce a însemnat privarea de libertate, ce a însemnat să nu vezi lumina zilei ani la rând vor înţelege de ce nu este voie niciodată să ne întoarcem la acele vremuri. Deci este un proiect educaţional, este un proiect de punere în valoare a unei părţi foarte întunecate a trecutului nostru. Şi eu sper ca toate astea să devină un punct foarte important pe harta României, pentru că, după cum ştiţi, marca Patrimoniului European a fost obţinută de Sighet.
Citește și Alice Voinescu, prima româncă doctor în filosofie, umilită de comuniști și condamnată la detenție
Sper să putem să o obţinem şi aici pentru că aceste locuri sunt importante nu doar pentru noi, sunt importante pentru toată Europa. Ori trebuie să ştie lumea încă o dată şi toată Europa şi să nu mai auzim prostii că pe vremea comunismului nu a fost aşa de rău”, a spus secretarul de stat Csilla Hegedüs.
Președintele IICCMER, Daniel Șandru, a spus că reabilitarea fostei închisori de la Râmnicu Sărat este prioritatea zero a mandatului său si va fi singurul vinovat dacă acest proiect nu se va realiza.
„Acest proiect este proiectul zero al mandatului meu. Dacă acest proiect nu va putea fi dus la capăt, responsabilitatea parvine doar mie. Si voi fi responsabil, pentru că este un proiect în care pedagogia memoriei se află în prim plan. Şi faptul că astăzi la Râmnicu Sărat se află cea mai amplă delegaţie care a venit vreodată aici.
Deopotrivă reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale şi reprezentanţi ai autorităţilor locale arată că există hotărâre şi determinare şi că am reuşit în doar o lună şi zece zile să mişc lucruri. Sigur că a existat deschidere şi la Ministerul Culturii, şi la Secretariatul General al Guvernului, şi la Cancelaria Prim Ministrului şi foarte mare deschidere şi din partea autorităţilor locale. Şi vreau să le mulţumesc foarte mult pentru acest lucru. Eu vă spun acum aşa că atât cât ţine de mine, Memorialul se va face”, a declarat Daniel Şandru.