India a lansat o rachetă fără echipaj spre Lună

India a lansat, vineri, o rachetă fără echipaj spre Lună, în încercarea pentru a doua oară de a se alătura clubului celor trei ţări care au reuşit o aselenizare, potrivit imaginilor transmise în direct.

Racheta Chandrayaan-3 („Mooncraft”) a decolat de la Sriharikota, în statul Andhra Pradesh din sudul ţării, în aplauzele a mii de entuziaşti.

Aflat în prezent în Franţa, premierul indian Narendra Modi a scris pe Twitter că misiunea spaţială a purtat „speranţele şi visele ţării noastre”.

În cazul în care misiunea va reuşi, cea mai populată ţară din lume, cu peste 1,4 miliarde de locuitori, se va alătura clubului care a reuşit o aselenizare, din care fac parte în prezent doar Rusia, Statele Unite şi China.

Ultima încercare a programului în plină dezvoltare al Indiei vine la patru ani după ce a eşuat, echipa de la sol pierzând contactul cu puţin timp înainte de a ajunge pe Lună.

Dar de data aceasta, Organizaţia indiană de cercetare spaţială (ISRO) speră să reuşească şi priveşte deja spre o viitoare misiune cu echipaj uman pe Lună.

„Suntem siguri că această misiune va fi un succes şi va aduce mândrie şi recunoaştere celor care au lucrat pentru ea”, a declarat pentru AFP Anil G. Verma, de la principalul furnizor de motoare şi componente al programului spaţial indian, Godrej & Boyce.

Misiunea de 14 zile reprezintă un cost de 74,6 milioane de dolari (66,5 milioane de euro), potrivit presei. Obiectivul este de a reuşi să aterizeze cu succes un rover, un robot mobil, pentru a explora suprafaţa Lunii. 

Precedenta tentativă de aselenizare din 2019, care a coincis cu aniversarea a 50 de ani de la prima călătorie pe Lună a americanului Neil Armstrong, a costat 140 de milioane de dolari (124 de milioane de euro), aproape dublu faţă de costul lansării de vineri.

Citeșt și India a lansat cu succes o rachetă şi a plasat pe orbită trei sateliţi