Industria cinematografică rusă este afectată de retragerea celor cinci giganți hollywoodieni, Disney, Universal, Sony Pictures, Warner Bros. şi Paramount, ca urmare a ofensivei din Ucraina, informează AFP.
Atnci când a aflat de suspendarea lansărilor de filme d ela Hollywood în Rusia, ca urmare a intervenţiei militare „nejustificate” în Ucraina, Mila Grekova din Moscova, a „înţeles pentru cine bat clopotele”.
Traducătoare de filme americane, Grekova a fost nevoită să-și întrerupă lucrul după decizia celor cinci giganţi – Disney, Universal, Sony Pictures, Warner Bros. şi Paramount, de a-şi retrage producțiile din calendarul rus.
„Aici, Bollywood va înlocui probabil Hollywood-ul, dar este prea târziu pentru mine să învăţ hindi”, a spus traducătoarea în vârstă de 56 de ani, dezamăgită, reacţionând la ideea de a înlocui titlurile americane cu filme indiene, evocate în Rusia.
Dincolo de cazul ei, întreaga industrie cinematografică rusă este cea care suferă consecinţele conflictului din Ucraina, când abia îşi revenise după pandemia de coronavirus.
Soarta industriei depinde de această dată de sancţiuni, în timp ce Rusia a fost principala piaţă europeană de cinema, cu 145,7 milioane de intrări anul trecut, potrivit Observatorului European al Audiovizualului.
Înaintea de suspendarea decisă de Hollywood, compania rusă Mosfilm-Master asigura dublajul pentru zece filme străine pe lună.
„Astăzi, am pierdut două treimi din comenzi”, deplânge directorul Evgheni Beline, care a primit vizita AFP într-un studio performant al Mosfilm. „În timpul pandemiei, aveam filme, dar nu şi săli de cinema deschise. Astăzi, avem săli, dar nu şi filme”, a rezumat el.
Citește și Filmul românesc „Căutătorul de vânt” a câștigat Premiul FIPRESCI la Sofia International Film Festival 2022
Ţara ar putea închide jumătate din cinematografele sale, deoarece acestea riscă să „piardă până la 80% din venituri” după plecarea de la Hollywood, a avertizat Asociaţia Rusă a proprietarilor de cinematografe la începutul lunii martie.
Pentru a se adapta şi a supravieţui, Mosfilm-Master se pregăteşte să angajeze traducători coreeni şi chinezi, chiar dacă directorul „se îndoieşte că filmele asiatice funcţionează pentru ruşi” din cauza diferenţelor culturale.
„Nu este mereu evident”, estimează acest specialist în vârstă de 70 de ani, din care „30 i-a petrecut în domeniul dublajului”. „Occidentalii ne sunt mai aproape”.
„Situaţia este extrem de dificilă, dar nu catastrofală”, a afirmat Olga Ziniakova, 37 de ani, preşedinta uneia dintre cele patru mari reţele de săli ruse, Karo.
„De la sosirea Hollywood-ului în Rusia, acum 30 de ani, am traversat o mulţime de crize: politice, economice, pandemia”, a spus ea.
De la începutul ofensivei în Ucraina, pe 24 februarie, numărul de intrări în cele 35 de săli a scăzut cu 70%, în contextul în care preţul mediu al unui bilet (300 de ruble, adică în jur de 3 euro) nu a fost schimbat de cinci ani.
Citește și Lucrările a zeci de artiști români şi străini, expuse la Romanian Creative Week
Statul a promis deja să dubleze susţinerea financiară a producţiei de film şi că va minimaliza taxele fiscale pentru chiriile sălilor, a spus preşedinta reţelei din sala Oktyabr, una dintre cele mai mari din Europa cu 1500 de locuri, astăzi goală.
Ruşii, privaţi de blockbusterele americane, „vor plonja mai adânc în explorarea sinelui”, crede Olga Ziniakova, care citează succesul filmului-cult rus din anii 1990 „Brat”, revenit pe afiş.
Reţeaua condusă de ea va programa filme asiatice, dar şi latino-americane.
„Şi când Hollywood-ul va reveni aici, piaţa şi spectatorii ruşi nu vor mai fi la fel”, prezice ea.
Plecarea giganţilor hollywoodieni nu l-a suprins pe Pavel Doreuli, 44 de ani, al cărui studio Atmosfera creează ambianţe sonore pentru 15 filme pe an.
„De mai mulţi ani, cinematografia mondială este ostatică politicii”, spune inginerul de sunet, membru din 2020 al organizaţiei internaţionale a editorilor de sunet pentru cinema (MPSE).
„Cannes sau Berlin nu recompensează filmele pentru ceea ce sunt, ci luările lor de poziţie”, a spus el, referindu-se la două dintre festivalurile internaţionale care au condamnat Rusia pentru ofensiva în Ucraina.
„Privaţi de festivaluri internaţionale, ruşii vor renunţa la cinema-ul de autor care oferă o viziune diferită asupra lumii, atât de preţioasă astăzi”, a precizat el.