Înscrisuri vechi de peste 200 ani, descoperite în timpul lucrărilor de restaurare a Palatului Principilor din Alba Iulia

Fâşii de hârtie cu o vechime de peste 200 de ani, din care unele par a fi parte din chenarul unor hărţi, iar altele prezintă mici fragmente de texte, au fost descoperite în timpul lucrărilor la acoperişul Palatului Principilor din Alba Iulia, fostă reşedinţă şi a voievodului Mihai Viteazul, aflată în reabilitare.

„În timpul lucrărilor la acoperiş au fost descoperite fâşii de hârtie, cu o vechime de mai bine de 200 de ani, decupate parcă cu un cuţit sau foarfecă, din planşe mai mari de lucru, unele din ele par a fi parte din chenarul unor hărţi, altele cu mici fragmente de texte, care sunt acum în proces de restaurare şi cercetare. De asemenea, au mai fost găsite cărămizi şi ţigle fragmentare cu inscripţii, fragmente ceramice sau chiar sticluţe medicale – toate par materiale din secolele XVIII-XIX”, a postat, vineri, pe contul său de Facebook, viceprimarul municipiului Alba Iulia Marius Filimon.

Acesta a menţionat că în timpul lucrărilor care se execută la Palatul Principilor au fost descoperite obiecte, elemente sau înscrisuri care prezintă o „provocare” pentru istorici, arheologi, restauratori.

Potrivit lui Marius Filimon, au mai fost descoperite şi restaurate secvenţe din decoraţiile pereţilor interiori, cu scene picturale.

Citește și Fotografii făcute de Samoilă Mârza cu edificarea Catedralei Încoronării, expuse la Sala Unirii din Alba Iulia

„Flori şi elemente vegetale, păsări şi scene de vânătoare sau peisaje viu colorate au animat acum 4-5 veacuri palatul. Toate acestea au fost găsite sub straturile de tencuială din diverse perioade ale existenţei palatului. Au fost descoperite multe ancadramente de piatră, care arată interesul deosebit manifestat de cei care au patronat acest palat în decorarea sa cu cele mai impunătoare elemente arhitecturale, la parter fiind surprinse şi ancadramente gotice, urmate, firesc, de cele renascentiste, care domină, apoi, etajele Palatului. Se pot vedea fragmente de blazoane, inscripţii sau chiar vechi feronerii ale ferestrelor şi uşilor, alături de ancadramentele din piatră ale ferestrelor şi portalelor”, a mai arătat viceprimarul.

Palatul se află, din 2009, în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local.

Aflat în apropierea Catedralei Romano-Catolice şi a Sălii Unirii, fostul palat al principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat şi extins în secolele XVI-XVII. Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.