Rusia: Instanța a dispus arestarea jurnalistei Marina Ovsiannikova

O instanţă din Rusia a dispus, joi, arestarea jurnalistei de televiziune Marina Ovsiannikova, afirmă agenţia Interfax, la mai mult de şase luni de când ea a arătat o pancartă în direct în care afirma că Kremlinul minte cu privire la războiul din Ucraina, potrivit Reuters.

Ovsiannikova a fugit deja din Rusia, a declarat, săptămâna aceasta, avocatul ei, după ce a refuzat să respecte măsurile de arest la domiciliu care i-au fost impuse.

”În ceea ce o priveşte pe Ovsiannikova, instanţa a decis ca ea să fie ţinută în custodie pentru o lună şi 29 de zile, de la momentul în care acuzata este extrădată în Federaţia Rusă sau din momentul arestării ei în Federaţia Rusă”, au declarat oficiali ai instanţei, citaţi de Interfax.

Potrivit sursei citate, instanţa a respins, anterior, în cursul acestei luni, o solicitare a anchetatorilor de a emite un mandat de arestare.

Marina Ovsiannikova s-a aflat în arest la domiciliu, sub acuzaţii de diseminare de informaţii false despre forţele armate, după ce a protestat, singură, în apropiere de Kremlin. Forţele de securitate i-au percheziţionat locuinţa, în august.

Marina Ovsiannikova riscă până la zece ani de închisoare, conform normelor privind răspândirea de informaţii false aprobate de Parlament după începerea conflictului din 24 februarie. Ea a afirmat, într-o postare din această lună, că a fugit întrucât nu există probe împotriva ei.

Citește și Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a fugit din Rusia

La jumătatea lui martie, la câteva zile după invadarea Ucrainei, Marina Ovsiannikova a apărut într-un jurnal televizat de seară, la Pervîi Kanal, unde lucra de 20 de ani, ţinând o pancartă cu un mesaj prin care critica ofensiva militară a lui Vladimir Putin în Ucraina.

Jurnalista a agitat, în direct, această pancartă, prin care îndemna la oprirea războiului, iar pe ruşi ”să nu creadă în propagandă”. În urma acestui gest de protest, ea a fost reţinută o scurtă perioadă de timp şi a fost amendată.

Jurnalista a plecat, apoi, din Rusia, pentru a lucra la publicaţia germană Die Welt.

În iulie, ea s-a întors în Rusia, cu scopul de a încerca să păstreze tutela celor doi copii minori, pe care soţul său, care trăieşte în continuare în Rusia, încerca să i-a ia.

În pofida riscurilor, ea a continuat să critice, de la Moscova, atât puterea rusă cât şi războiul, după care a fost arestată din nou şi inculpată cu privire la ”difuzare de informaţii false” despre armata rusă.