Instituțiile subordonate Ministerului Culturii se alătură demersurilor de ajutorare a refugiaților din Ucraina

Distribuie

Ministerul Culturii, prin instituţiile subordonate, se alătură demersurilor de ajutorare a refugiaților din Ucraina prin iniţierea a numeroase acţiuni.

„Mulţumesc tuturor colegilor care s-au implicat în astfel de acţiuni de susţinere şi întrajutorare a celor care suferă în aceste zile, din cauza războiului. Drama umanitară de la frontierele României este alinată şi datorită bunătăţii şi ospitalităţii românilor noştri. Mobilizarea oamenilor este impresionantă”, a afirmat Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, potrivit unui comunicat de presă.

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” a început, joi, o campanie umanitară de strângere de donaţii (alimente neperisabile, haine, pături, medicamente, produse de îngrijire copii şi produse de igienă), intitulată „Muzica uneşte, războiul dezbină”, care vor fi redirecţionate către centrele de refugiaţi ucraineni din Suceava. Totodată, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, faţada teatrului va fi luminată în culorile drapelului ţării vecine.

Opera Naţională Română Cluj-Napoca se alătură celor care susţin financiar cauza persoanelor afectate de situaţia războiului, prin organizarea, vineri, a evenimentului „The Armed Man: Misă pentru pace”. Foaierul Operei va fi special amenajat cu urne pentru donaţii. Pentru cei care nu reuşesc să ajungă la eveniment este pusă la dispoziţie posibilitatea transferului bancar, în următoarele conturi – RO71BTRLRONCRT0555258001; RO21BTRLEURCRT0555258001 şi RO25BTRLUSDCRT0555258001, titular: Asociaţia Napoca Felix, cu menţiunea obligatorie: Pentru Ucraina.

Citește și Filarmonicile din Sibiu şi Braşov oferă cazare şi colaborare muzicienilor ucraineni

Opera Naţională Bucureşti s-a alăturat demersurilor de ajutorare a artiştilor victime ale războiului de pe teritoriul ucrainean şi vineri, de la ora 15,00, cinci balerini refugiaţi în România îşi vor începe programul de studiu alături de balerinii şi maeştrii de balet ai instituţiei. La întâlnire participă şi ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu. ONB se alătură şi campaniei de strângere de donaţii derulată de Asociaţia Caradja Cantacuzino. Începând din data de 7 martie, sediul ONB va deveni punct de colectare – program 9,00 – 17,00.

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, la iniţiativa Sindicatului Actorilor din TNB şi cu susţinerea conducerii instituţiei, a realizat o acţiune de ajutorare a refugiaţilor, autocarul instituţiei plecând luni spre Suceava, pentru preluarea unui grup de refugiaţi, costurile acţiunii fiind suportate de către Sindicatul TNB. Vor urma acţiuni similare. Totodată, începând de la 1 martie, înaintea fiecărui spectacol susţinut pe toate scenele TNB, se difuzează mesajul audio de un minut „Rugă pentru pace”, citit de poeta Ana Blandiana, într-o campanie realizată de Radio România Cultural.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a pus la dispoziţie un spaţiu de colectare pentru alimente neperisabile, apă, pături, saci de dormit pentru a fi donate centrelor de primire refugiaţi. centrul este deschis în holul clădirii administrative, de luni până duminică, între orele 9,00 – 17,00. Muzeul se implică şi în transportul donaţiilor care va ajunge vineri, la Isaccea, judeţul Tulcea, iar zilele trecute a transportat alimente, produse de igienă personală şi nu numai pentru cei 200 de studenţi străini care au fost cazaţi în zona Corbeanca. Acţiunea face parte din proiectul „Slava Ucraina”.

Citește și Soprana Anna Netrebko, susținătoare a lui Putin: „Sunt împotriva acestui război”

Colectivul Muzeului Naţional de Istorie a României a achiziţionat produse (alimente neperisabile, medicamente, scutece, produse de igienă, ciorapi, mănuşi, căciuli, recipiente pentru mâncare, tacâmuri de unică folosinţă, dezinfectanţi, pături, pungi, saci menajeri, mâncare pentru animale) pe care le-au donat pentru refugiaţii din Ucraina, către centrul de ajutor din Calea Griviţei 200. Totodată, începând vineri, MNIR va oferi acces gratuit cetăţenilor ucraineni.

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a înregistrat şi publicat Imnul Naţional al Ucrainei – „Încă nu a murit Ucraina”. Tania Kolotylo, o tânără refugiată a fost invitată să cânte alături de corul dirijat de Cezar-Mihail Verlan. Prin Programul Naţional Cantus Mundi, se pregătesc, totodată, o serie de ateliere interactive de comunicare prin muzică şi mişcare şi educaţie muzicală, în cadrul cărora vor lucra împreună cu copiii şi adolescenţii din familiile refugiate găzduite în România.

Filarmonica „George Enescu” a dedicat cele două concerte simfonice din zilele de 3 şi 4 martie celor care rezistă cu eroism şi care apără libertatea şi valorile democratice în Ucraina, precum şi victimelor războiului ce se desfăşoară în această ţară. De asemenea, instituţia se alătură campaniei iniţiate de Radio România Cultural, intitulată „Rugă pentru pace”. Fragmentul este reprodus şi pe coperta programelor de sală.

Citește și UNESCO condamnă „cu fermitate” atacurile contra şcolilor din Ucraina

„Alături de Ucraina” şi „#StandWithUkraine” sunt mesajele ce pot fi văzute, alături de steagul Ucrainei, începând de miercuri, pe Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Instituţia a adresat un îndemn către vizitatori şi sibieni la solidaritate şi ajutor, în Sibiu existând deja un centru de colectare pentru donaţii.

Muzeul Naţional de Artă al României îşi declară solidaritatea faţă de poporul ucrainean prin amplasarea unui banner dedicat, pe faţada sediului său, în zilele următoare. De asemenea, cetăţenii refugiaţi din Ucraina pot intra gratuit la muzeu şi la toate activităţile conexe.

Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi oferă posibilitatea vizitării gratuite a muzeelor din componenţa sa pentru toţi refugiaţii ucraineni, în baza unui act de identitate.

În semn de solidaritate faţă de poporul ucrainean, toate spectacolele instituţiilor publice de cultură aflate în subordinea Ministerului Culturii, care vor avea loc în perioada următoare, vor fi precedate de un moment de reculegere pentru victimele războiului, precum şi de un îndemn la rugăciune pentru toţi cei care trăiesc în Ucraina, în aceste vremuri tulburi.