Institutul Cervantes, incursiune în lumea hispanică la Gaudeamus 2022

Institutul Cervantes din Bucureşti va găzdui la standul propriu (stand 83, Pavilion B2) de la Târgul Gaudeamus Radio România o serie de evenimente culturale în colaborare cu Ambasada Spaniei, Ambasada Cubei, Ambasada Peru, Ambasada Mexic şi Ambasada Uruguay.

Miercuri, 7 Decembrie

17:15 – 17:45 | Omagiu poetului peruvian César Vallejo la centenarul volumului „Trilce”

Prezentarea ediţiei bilingve (româno-spaniolă) a volumului Trilce de César Vallejo, cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la publicarea acestei cărţi, considerată a fi maxima expresie a modernismului în poezia de limba spaniolă. Traducerea în limba română a volumului, publicat la Editura Cartier, cu sprijinul Ambasadei Republicii Peru în România, este semnată de poetul Dinu Flămând.

Despre volumul publicat acum pentru prima dată integral în limba română, scriitorul mexican Octavio Paz spunea: „Limbajul din Trilce nu putea fi decât cel al unui peruan, dar al unui peruan care era şi un poet iar acesta vedea în fiecare peruan omul şi în fiecare om martorul şi victima. Vallejo a fost un mare poet religios. Comunist militant, fundalul viziunii şi credinţelor sale despre lume nu l-a constituit totuşi filozofia critică a marxismului, ci misterele de bază ale creştinismului copilăriei sale şi ale poporului său: comuniunea; transsubstanţierea, tânjirea după nemurire…”

Participă: E.S. Gustavo Antonio Otero Zapata, Ambasadorul Peru în România, şi Dinu Flămând, poet şi traducător.

Citește și Radio România marchează 94 de ani de existență cu evenimente şi programe speciale

Joi, 8 decembrie
17.30 – 19.00 | Află ce nivel de cunoştinţe de limbă spaniolă ai!

Departamentul de cursuri al Institutului Cervantes organizează la standul propriu sesiuni de verificare a cunoştinţelor de limbă spaniolă prin intermediul unor teste gratuite. Cei interesaţi să afle cât de bine cunosc limba spaniolă, vor fi ghidaţi de Albert Denis Militaru, profesor colaborator al Institutului Cervantes, în susţinerea testului bazat pe metodologia de examinarea folosită pentru cursurile de spaniolă ca limbă străină.

Vineri, 9 Decembrie
15:00 – 16:00 | Lectură din  romanul Fetiţa care privea trenurile plecând  de Ruperto Long
Ambasada  Republicii Uruguay în România organizează, în colaborare cu Editura Epica şi Şcoala Gimnazială Uruguay din Bucureşti o lectură publică din romanul  Fetiţa care privea trenurile plecând de Ruperto Long, în traducerea lui Dan Munteanu Colán şi a Eugeniei Alexe Munteanu, în interpretarea Sofiei Elena Doicescu, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială Uruguay din Bucureşti, profesor îndrumător: Monica Georgescu.

16:00 – 17:00 | Lansarea  Dicţionarului juridic şi economic bilingv româno-spaniol, de Antonio Madrid, în prezenţa autorului

Citește și Dinu Flămând protestează faţă de „reducerea drastică a finanţării de carte” la ICR

Dicţionarul juridic şi economic bilingv româno-spaniol umple un gol în domeniile juridic şi economic din cele două ţări, fiind primul de acest gen publicat vreodată. Volumul are peste 15 700 de intrări de terminologie juridică şi economică, un instrument de lucru pentru traducătorii care lucrează în ambele limbi si pentru abordarea comparativă a limbajului tehnic juridic şi economic. Antonio Madrid este profesor colaborator al Institutului Cervantes din Bucureşti şi traducător autorizat (română, spaniolă şi portugheză) de către Ministerul Justiţiei din România, în prezent fiind specializat în predarea limbii spaniole juridice.

Sâmbătă, 10 Decembrie
15:30 – 17:00 | Află ce nivel de cunoştinţe de limbă spaniolă ai!

Zilnic, la stand va exista un concurs cu tema: „Răspunde corect la chestionarul nostru şi câştigă un curs de limba spaniolă la Institutul Cervantes“. Tragerea la sorţi a câştigătorului va avea loc la luni, 12 decembrie, ora 12.00, iar numele câştigătorului va fi publicat pe pagina de Facebook a Institutului.

Târgul Gaudeamus Radio România este cel mai longeviv proiect dedicat cărţii în România, în palmaresul său numărându-se peste 130 de târguri de carte şi educaţie, mai mult de 3.150.000 de vizitatori şi peste 14.000 de evenimente editoriale.