Henry Ford s-a născut în 1863, în Dearborn, Michigan, într-o familie de fermieri prosperi. Deși nu era foarte interesat de școală în copilărie, pasiunea sa pentru mecanică s-a manifestat devreme, petrecându-și timpul liber reparând și construind diverse obiecte. La vârsta de 17 ani, Ford a devenit mecanic și a început să lucreze pentru compania electrică a lui Thomas Edison, unde s-a evidențiat peste câțiva ani ca inginer.
În afara orelor de muncă, Ford a început să dezvolte un motor pe bază de benzină pentru vehicule. În august 1896, în timpul unui dineu al companiei, Ford și-a prezentat invenția. Impresionat de potențialul motorului, Edison i-a încurajat cercetările. Ford a continuat să îmbunătățească motorul, iar în 1903 și-a fondat propria companie, Ford Motor.
Una dintre inovațiile majore ale companiei a fost introducerea producției pe bandă rulantă, un sistem inspirat din metodele folosite de Edison în alte domenii industriale. Aceasta a permis reducerea costurilor de producție și a făcut ca Modelul T, lansat de Ford, să devină accesibil pentru publicul larg, nu doar pentru cei bogați.
Ford avea o admirație deosebită pentru Edison, pe care îl considera un mare om de știință, dar, din punct de vedere industrial, mai puțin priceput. În 1929, pentru a marca semicentenarul becului cu incandescență, Ford a inaugurat un muzeu, restaurând Institutul Menlo Park, unde Edison își desfășurase activitatea. Ford și-a exprimat recunoștința față de Edison prin cuvinte simple, descriindu-l drept „prietenul” său.
Citește și Regele producătorilor de automobile: Henry Ford (1863-1947)
Cine a fost Henry Ford
Născut pe 30 iulie 1863, în Michigan, Henry Ford a crescut într-o familie de fermieri. Deși și-a petrecut tinerețea ajutându-și tatăl la fermă, nu a fost atras de viața agricolă. În schimb, Ford a manifestat un interes deosebit pentru mecanică, lucru care l-a dus la Detroit, unde a învățat meseria de mașinist. După mai multe experiențe în ateliere și companii, inclusiv la Edison Company, Ford și-a deschis propriul atelier, experimentând cu diverse modele de automobile.
În 1903, Henry Ford a fondat Ford Motor Company, iar în 1908 a introdus Modelul T, un automobil revoluționar datorită prețului accesibil și a metodei de producție în masă. Prin crearea liniei de asamblare, Ford a redus considerabil costurile de producție, făcând automobilul accesibil clasei de mijloc. Metoda sa, cunoscută sub numele de fordism, a transformat industria auto și a influențat alte sectoare economice. Ford a continuat să inoveze și să dezvolte compania până la moartea sa, pe 7 aprilie 1947.