Președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop le-a transmis rectorilor și ministrului, pe grupul lor comun de Whatsapp, că „CNATDCU este o instituție anacronică și sunt de acord că trebuie desființată. Pentru plagiate, avem comisiile de etică de la toate nivelele“.
Președintele Academiei Române face aceste declarații, dar nu și-a dat nici până astăzi demisia de la șefia instituției pe care o numește “anacronică”, ci doar se suspendă la fiecare 6 luni motivând suspendarea printr-un program prea încărcat la Academie și la universitatea unde este în continuare profesor sau prin probleme de sănătate, scrie edupedu.ro.
„Dragi colegi, CNATDCU este o instituție anacronică și sunt de acord că trebuie desființată. Pentru plagiate, avem comisiile de etică de la toate nivelele [Nota Redacției: greșeala aparține președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop]. Îmi cer scuze că intervin din afară, nemaifiind rector. Spor în toate!”. Acesta este mesajul trimis rectorilor, pe Whatsapp, de către președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, care din 2020 este și președintele Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Reacția președintelui Academiei Române vine în contextul în care ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat reorganizarea CNATDCU.
Citește și Lucian Nastasa Kovacs a demisionat din CNECSDTI, denunțând impostura din mediul academic
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că prevederile noii legi a învățământului superior, în situația adoptării acesteia, se vor aplica pentru viitor, sesizările în curs urmând să fie soluționate de CNATDCU potrivit normelor aplicabile la data formulării acestora.
Precizările au loc în contextul în care, în plin scandal legat de plagiatul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) ar urma să fie desființat prin reorganizare și prin pierderea atribuțiilor, conform noului proiect de lege aflat în dezbatere publică.
Cîmpeanu susține că universitățile sunt cele care trebuie să își asume acordarea titlului de doctor și că „legislația actuală disipează asumarea răspunderii, putând genera situații grave”, iar „instituțiile de învățământ superior au solicitat în repetate rânduri modificarea legislației în sensul asumării de către universități a acordării titlurilor de doctor, în acord cu responsabilitatea universităților în formarea la nivel de Licență/ Master/ Doctorat, precum și în acord cu practicile internaționale”.