Cardinalul Iuliu Hossu a fost „un mare patriot”, „un om între oameni”, „un far” al Bisericii sale în clandestinitate, a evidențiat, miercuri, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la o sesiune omagială dedicată inaugurării „Anului Cardinal Iuliu Hossu”.
„Iuliu Hossu a fost un om între oameni, a îndeplinit funcții și a avut îndatoriri. Nu trebuie să uităm nici că a fost senator de drept în Parlamentul României, într-o vreme când cei mai înalți și mai valoroși oameni din punct de vedere spiritual, moral, creatori de valori erau membri de drept ai Senatului României. A fost membru de onoare al Academiei Române și cred că asta mai multă lume știe – a fost beatificat recent de Sfântul Părinte Papa Francisc și este sărbătorit în calendar la 2 iunie, alături de cei șase dragi confrați, declarați și ei, acum, Fericiți”, a afirmat Pop, în deschiderea evenimentului.
Potrivit președintelui Academiei, Iuliu Hossu „a fost un far al Bisericii sale în clandestinitate și a orientat spiritele spre rezistență, răbdare, speranță și iertare”.
„A lăsat în urmă o moștenire despre care se va vorbi aici și care îi va înscrie numele mereu în istoria Bisericii Unite și în istoria românilor. Chiar dacă din toată viața lui Iuliu Hossu ar rămâne doar Rezoluția de Unire a Transilvaniei cu România, pe care a înregistrat-o atunci, la Căldărușani, în secret, cu puțin înainte de moarte, și chiar dacă ar rămâne doar acest act al vieții lui și chiar dacă ar rămâne doar convingerea că credința noastră este viața noastră și tot am avea cel mai înalt exemplu de patriotism și de demnitate umană ale unei personalități de excepție, cu statură românească și europeană și cu un mesaj valabil pentru noi toți peste secole”, a adăugat Ioan-Aurel Pop.
El a subliniat că „Academia Română ține să onoreze nu numai pe un mare ierarh sau prelat al Bisericii Române Unite cu Roma, dar și pe un mare patriot, care a lăsat acest mesaj extraordinar de demnitate, care ne lipsește nouă astăzi”.
Evocând figura celui omagiat, într-o frumoasă limbă română, Nunțiul Apostolic, Monseniorul Giampiero Gloder, l-a caracterizat drept „un mare om al Bisericii” și, citându-l pe Papa Paul al VI-lea, a afirmat despre Iuliu Hossu că „este o figură gigantică”.
„A doua vizită a Monseniorului Giovanni Cheli la mănăstire pentru a-i comunica Papei Paul al VI-lea dorința de a-l ridica la rangul de cardinal ca recunoaștere a meritelor sale, ca un omagiu adus Bisericii Greco-Catolice, încurajare pentru episcopi, cler și credincioși și dovadă că Sfântul Scaun nu îi uită, dar cu condiția ca acesta (Iuliu Hossu) să părăsească țara și să se stabilească la Roma, regăsește încă o dată coerența morală a episcopului român. Monseniorul Hossu afirmă cu forță că Biserica a fost întotdeauna viața sa și nu a putut să o abandoneze. I-a mulțumit profund Sfântului Părinte, dar a simțit că nu trebuie să se despartă de turma sa. Este emoționant să citești cum își manifestă devotamentul față de Papă, dar adaugă: „Aș dori să fie convins că nu este bine pentru mine să devin cardinal. Mă rog încontinuu pentru el, dar îl rog să mă lase să-mi continui lucrarea pentru Biserica mea”. Și a concluzionat: „Într-o zi se va ști că Papa m-a ținut în piept și va fi aceasta spre slava Bisericii Unite”, cerând să fie prezentată din partea sa fidelitate, ascultare și iubire față de Sfântul Părinte. Când Papa Paul al VI-lea, care l-a creat cardinal in pectore, a auzit înregistrarea cuvintelor Episcopului Iuliu Hossu, adusă de cardinalul secretar de stat Agostino Casaroli, a început să plângă de emoție și a spus: „Este o figură gigantică””, a evocat Monseniorul Giampiero Gloder.
Reluând caracterizarea Papei Paul al VI-lea, Nunțiul Apostolic a afirmat că aceasta „evidențiază cu propriile sale cuvinte statura morală a acestui episcop, până la moarte, fidel jurământului sacru al hirotonirii: ‘Să se lipească limba mea de gâtlejul meu de-mi voi uita de Tine, de nu voi face din Sion culmea bucuriei mele’. Acel Sion, care era Biserica sa Unită cu Roma și națiunea sa iubită”, a încheiat oficialul Vaticanului.
În cadrul evenimentului omagial, calitățile Cardinalului Iuliu Hossu de păstor până la moarte al Bisericii Unite, puterea sa de a rezista prigoanei comuniste, poziția fermă în apărarea și salvarea, cu riscul propriei vieți, a populației evreiești din Transilvania ocupată în timpul Holocaustului, anvergura sa morală și spirituală au fost elogiate de Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Vasile Olinici, PS Mihai Frățilă, episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler, academicianul Mircea Martin, profesor emerit, poeta Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române, directorul general al Arhivelor Naționale, Cristian Anița, și prof. univ. Ruxandra Cesereanu.
Un mesaj din partea președintelui Klaus Iohannis a fost prezentat de consilierul de stat Cătălina Galer.
La finalul evenimentului, organizat în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României și Muzeul Național al Literaturii Române, Romfilatelia a lansat emisiunea „Anul Cardinal Iuliu Hossu”, prezentată de directorul general Cristina Popescu.
Sesiunea de miercuri a marcat debutul „Anului Cardinal Iuliu Hossu” instituit prin Legea nr. 290/2023 pentru celebrarea vieții acestuia, a operei, personalității, martiriului, rolului determinant în realizarea Marii Uniri și a eforturilor pe care le-a depus pentru salvarea evreilor în perioada Holocaustului.