Ion Blăjan, „Omul cu ochelari negri”, omagiat la 110 ani de la naștere

Distribuie

Autorul romanului autobiografic „Omul cu ochelari negri”, Ion Blăjan, folclorist, culegător şi interpret de folclor din zona Ţării Secaşelor, a fost omagiat duminică, la 110 ani de la naştere, de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, printr-un program desfăşurat pe pagina de Facebook a instituţiei.

Ion Blăjan (n. 28 februarie 1911, Roșia de Secaș, Alba – d. 5 aprilie 1975, Cluj) a fost un renumit folclorist, culegător și interpret de folclor din zona Țării Secașelor. A fost un autodidact interpretând remarcabil cântecele culese, atât cu vocea cât și cu fluierul şi cu vioara. Născut la Roșia de Secaș și-a îndreptat atenția în special înspre folclorul din această zonă etnografică iar eforturile sale de culegător de folclor au fost răsplătite în anul 2004, când scriitorul Ioan Popa i-a adunat truda în paginile culegerii „Pe drumul cântecului”, pe care a îngrijit-o și a prefațat-o cu atenția profesorului care a slujit peste 40 de ani învățământul din Roșia de Secaș.

Ion Blăjan a reușit să de-a culturii românești nu numai culegeri și interpretări ale folclorului românesc, pentru care a fost deseori invitat în emisiuni de radio și TV, ci și o capodoperă literară, romanul autobiografic intitulat, cum altfel, „Omul cu ochelari negri” despre care Ion Podosu afirmă următoarele: „ (…) romanul său, dispărut sau greu de găsit în bibliotecile publice, ale Asociaţiei Nevăzătorilor sau în cele personale, în ciuda tirajelor substanţiale în care a fost publicat (prima ediţie, 1966, în zece mii de exemplare, iar a doua ediţie, 1972, în cincisprezece mii de exemplare)”.

Citește și 10 cele mai accesate biblioteci digitale din România în 2020

Romanul autobiografic „Omul cu ochelari negri” a fost scris de Ion Blăjan mai întâi în alfabetul Braille, după care a fost transcris în alfabetul latin și tipărită în mai multe ediții: 1966, 1972 și în 2011, în două ediții, una la Editura Limes și una la Editura Grinta din Cluj – Napoca. Ediția apărută la Editura Grinta, cu prilejul centenarului nașterii lui Ioan Blăjan, s-a bucurat de sprijinul a două importante instituții ale județului Alba: Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. De asemenea, cartea a beneficiat de o prefață și o notă asupra ediției semnate de scriitorul Ion Brad.

Cartea a fost o reproducere anastatică a ediției I apărută în 1966 și a fost însoțită de un CD cu piesele cele mai reprezentative ale cântecului de ritual și ale cântecului de factură lirico-epică interpretate de Ion Blăjan, înregistrări ce au putut fi recuperate din Arhiva Institutului de Folclor București.

„Omul cu ochelari negri pare să fie titlul unei cărți de aventuri. Într-un fel așa și este. O aventură a cunoașterii. Cartea unei vieți dramatice în continuă și neliniștită căutare a luminii, refuzată, prin naștere, unui om. Deocamdată, invitând cititorul s-o parcurgă, nu-l pot însoți decât cu emoția unui om care a cunoscut încă de la început gândurile mutate treptat în cuvinte, în șiruri și pagini, cu un condei ce-a pipăit hârtia cu bastonul alb drumurile unei vieți” scria Ion Brad la finalul cărții, au scris reprezentanții instituției.