Ion Iliescu ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar

Fostul președinte Ion Iliescu ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar. Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România, instituție aflată în subordinea Guvernului, a decis să-i retragă lui Ion Iliescu titlul de luptător la Revoluție, informează Hotnews.

Secretariatul de Stat pentru Revoluționari a hotărât, într-o ședință din 31 mai, să înceapă procedurile pentru a-i fi retras certificatul de luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989 fostului președinte Ion Iliescu.

Decizia a fost luată în unanimitate, după ce a fost depusă o solicitare din partea Asociației 21 Decembrie 1989, au fost verificate documentele și s-a constatat că Ion Iliescu nu a întrunit condițiile pentru obținerea acestui certificat, potrivit Secretariatului de Stat pentru Revoluționari.

Comisia care a luat această decizie, în unanimitate, spune că a constatat, atât din CV, cât şi din materialele de presă, că Ion Iliescu a deţinut funcţii de conducere în Partidul Comunist Român, ceea ce îl face incompatibil cu statutul de luptător în Revoluţie, conform Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Ion Iliescu a fost membru al Comitetului central al Partidului Comunist Român (PCR) și șef al Uniunii Tineretului Comunist (UTC).

  • CONSULTĂ AICI DECIZIA Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist

Membrii comisiei au decis declanșarea procedurii administrative de anulare a certificatului de revoluţionar al lui Ion Iliescu în instanţa de contencios administrativ.

Fostul președinte Ion Iliescu, în vârstă de 92 de ani, nu a mai avut nicio apariție publică din martie 2017, când a mers la Parchetul General, fiind citat de procurori în dosarul Revoluţiei, în care a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii. Între timp, dosarul a fost retrimis de instanța supremă Parchetului Militar, pentru refacerea anchetei.