Ion Iliescu, la moartea lui Valentin Gheorghiu: De astăzi, cântecul de pian e mai trist

Valentin Gheorghiu a fost unul dintre ultimii maeştri adevăraţi ai lumii noastre, care avea capacitatea de a transforma un iubitor al muzicii într-un meloman, aşa cum numai artiştii cu o vocaţie unică reuşesc, printr-o putere fantastică asupra publicului lor, afirmă fostul preşedinte al României Ion Iliescu.

„De astăzi, cântecul de pian e mai trist: a plecat dintre noi Valentin Gheorghiu, un mare maestru al clapelor şi un spirit înalt al culturii şi societăţii noastre. Pe cât de mare a fost talentul său, pe atât de discretă a fost prezenţa sa în lume. Cei mari sunt mereu modeşti. Valentin Gheorghiu, unul din ultimii maeştri adevăraţi ai lumii noastre, avea capacitatea de a transforma un iubitor al muzicii într-un meloman, aşa cum numai artiştii cu o vocaţie unică reuşesc, printr-o putere fantastică asupra publicului lor. Pentru România, a continuat munca lui Dinu Lipatti şi a păstrat memoria lui Enescu răsunătoare: a făcut cele mai bune interpretări ale lui Schumann, Mozart, Schubert, Brahms, Rahmaninov, Debussy aici şi peste graniţe şi a păstrat locul ţării noastre pe harta mondială a muzicii clasice”, a scris Ion Iliescu, luni, pe blogul personal.

El deplânge „plecarea lui Valentin Gheorghiu”, „un prieten bun”.

Citește și A murit pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu

„Pentru George Enescu – mărturie stă una dintre scrisorile lui – Valentin Gheorghiu a fost „un talent rar”. Pentru mine, a fost aceasta şi mai mult decât atât: un prieten bun. I-am ascultat concertele, am fost martorul marilor sale succese, ne încurajam unul pe celălalt şi povesteam despre speranţele şi utopiile unei generaţii. Cine e atent la subtilităţile istoriei nu uită că în 1958, când avea loc prima ediţie a Festivalului Enescu la Bucureşti, Valentin, alături de fratele său, Ştefan Gheorghiu, au câştigat Premiul I pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru vioară şi pian de Enescu. 65 de ani mai târziu, în 2023, va avea loc prima ediţie a Festivalului Enescu fără Valentin Gheorghiu. Din nefericire, nu ne putem scrie singuri partitura vieţii”, a mai scris Ion Iliescu.