CNSAS: Ion Țiriac a colaborat cu Securitatea, dar nu a făcut poliție politică

Ion Țiriac a avut o relație cu Securitatea din România, dar nu a făcut poliție politică, conform unui verdict dat de CNSAS.

Jurnaliștii de la solidnews.ro susțin că au primit pe adresa redacției un document care certifică faptul că Ion Țiriac a colaborat cu fosta Securitate: „Am primit la redacție un document olograf (Foto) care atestă faptul că miliardarul Ion Țiriac a devenit informator al Securității încă din 1963”.

Potrivit raportului-document, care propunea recrutarea fostului tenismen ca agent, era considerat de fosta Securitate „un element bun, cinstit și atașat regimului”.

Angajament

„Subsemnatul Țiriac Ion născut la 9 mai 1939, în Brașov, fiul lui Ion și al Ecaterinei, cu domiciliul în București, Str. Doamnei nr. 5, față de organele de securitate îmi iau următorul angajament:

Să ajut aceste organe în mod benevol, conștient fiind de faptul că îmi ajut patria cu anumite date ce interesează securitatea statului cu ocazia deplasărilor pe care le fac în străinătate.

Deasemeni consimt să păstrez cu strictețe acest secret, conștient fiind de faptul că divulgarea lui constituie secret de stat și se pedepsește de legile RPR.

Nu voi discuta acest lucru cu nimeni, inclusiv rude apropiate sau depărtate.

Notele pe care le voi da le voi semna cu numele de Titi Ionescu.

11.07.1963”, a scris Ion Țiriac în angajament

În 2018, „Evenimentul istoric” prezenta documente care arătau trecutul fostului jucător de tenis. Conform celor de la CNSAS, Țiriac a avut legătură cu Securitatea în perioada 1963-1966. În acest timp ar fi oferit note informative.

„Trebuie spus că un asemenea comportament, așa cum rezultă din raportul acestora,este destul de curajos. Această atitudine poate fi pusă și pe seama relației speciale pe care tenismenul o avea cu Ion Gheorghe Maurer, demnitarul comunist care ocupa a doua poziție în ierarhia statului, dar și pe seama unei atitudini ușor batjocoritoare. Ceea ce, repetăm, reprezenta un act de curaj în 1966.

Citește și Monica Tatoiu recunoaște că a colaborat cu Securitatea

Ofițerii de securitate au constatat că nu le-au fost furnizate informații cu valoare operativă, că Țiriac se ocupa cu contrabanda, iar soția sa de origine germană avea părinți emigranți care intraseră în legătură cu Serviciul de Informații Vest-German. Țiriac refuza să dea Securității amănunte privind vizitele la socrii în RFG, iar cumnatul lui sosit în România avusese o atitudine suspectă.

Dușmănoasă. Securitatea propune abandonarea sa ca agent întrucât era clar că nu pot colabora. Pentru autorii articolului, este evident faptul că s-a acționat cu prudență și diplomație, atitudini ușor nespecifice acelor vremuri. Vorbeam de un sportiv de la clubul Dinamo, ofițer de Miliție, cu rude în străinătate…”, se preciza în articolul respectiv.

În anul 2010, cei de la CNSAS au deci că fostul tenismen a semnat un angajament cu Securitatea Statului, însă nu a făcut poliție politică.

„Asupra sportivului Țiriac Ion, din secția Tenis de câmp Dinamo București. Sportivul Țiriac Ion este angajat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (avînd gradul de sublocotenent) și în același timp student la Institutul de Cultură Fizică, în anul II. Ca valoare sportivă Țiriac Ion este maestru al sportului și câștigător al titlului republican la proba de simplu în anii 1959, 1960 și 1961, iar la probele de dublu bărbați și mixt în anii 1960 și 1961.

Pe plan extern sportivul Țiriac Ion a obținut o serie de rezultate de mare valoare internațională, îndeosebi anul acesta la Cairo și Alexandria, unde a învins 3 dintre cei mai valoroși sportivi din lumea tenisului.

Din punct de vedere al manifestărilor pe teren, sportivul Țiriac Ion, în ultimul timp a avut o comportare foarte bună eliminând aproape total unele lipsuri sesizate în anii precedenți (…)”, era caracterizarea făcută lui Ion Țiriac, conform Evz.ro.