Iran: Buletin de ştiri întrerupt de un protest faţă de liderul ţării

Postul de televiziune de stat iranian a fost piratat sâmbătă, un buletin de ştiri fiind întrerupt de un protest faţă de liderul ţării, relatează BBC.

Pe ecran a apărut o mască, urmată de o imagine a liderului suprem Ali Khamenei cu flăcări în jurul său.

Grupul care a piratat s-a numit „Adalat Ali”, sau Justiţia lui Ali.

Buletinul de ştiri TV de sâmbătă a fost întrerupt în jurul orei 18:00, ora locală, cu imagini care includeau liderul suprem al Iranului cu o ţintă pe cap, fotografii cu Mahsa Amini şi cu alte trei femei ucise în recentele proteste.

Pe ecran scria „alătură-te nouă şi ridică-te”, în timp ce alta spunea „sângele tinerilor noştri se scurg de mâinile tale”.

Întreruperea a durat doar câteva secunde..

Citește și Festivalul de la Veneția: Un scaun gol pentru regizorul Jafar Panahi, aflat în închisoare în Iran

Astfel de manifestări de rebeliune împotriva ayatollahului Ali Khamenei sunt rare din punct de vedere istoric, iar el deţine putere aproape completă în Iran. Dar, după moartea Mahsei Amini, a existat o disidenţă deschisă.

Tot sâmbătă, au apărut videoclipuri pe reţelele de socializare care păreau să le arate pe studente de la o universitate din Teheran scandând „Dispăreţi” în timpul unei vizite a preşedintelui Ebrahim Raisi.

În cursul zilei, două persoane au fost ucise în Sanandaj, inclusiv un bărbat împuşcat în maşină, după ce a claxonat în sprijinul protestatarilor. Un videoclip distribuit online a arătat şi o femeie împuşcată în gât, întinsă inconştientă la pământ, în Mashhad.

În Sanandaj, un oficial de poliţie a declarat că un bărbat a fost ucis de „contra-revoluţionari”, a informat agenţia de ştiri de stat IRNA.