Iran, Rusia și Belarus, invitate din nou la gala Premiilor Nobel

Distribuie

Rusia şi Belarus au fost invitate din nou la gala Premiilor Nobel de la Stockholm, după ce anul trecut au fost lăsate pe dinafară din cauza războiului din Ucraina, afirmă Fundaţia Nobel. Şi Iranul a fost invitat din nou la evenimentul din Capitala Suediei, după ce nu I s-a permis participarea anul trecut, potrivit BBC.

Fundaţia a afirmat că a încercat să îi includă şi pe cei care nu împărtăşesc valorile Premiului Nobel.

Un membru suedez al Parlamentului European a numit invitaţiile din acest an ”extrem de nepotrivite”.

Liderul Partidului Democrat din Suedie, anti-migraţie, Jimmie Akesson, a fost de asemenea invitat pentru prima dată în acest an, dar a spus că este prea ocupat pentru a participa.

Cinci din cele şase ceremonii ale Premiului Nobel au loc la Stockholm în fiecare an, în timp ce Premiul Nobel pentru Pace este decernat la Oslo.

Anul trecut, Fundaţia Nobel a afirmat că ambasadorii din Rusia şi Belarus nu vor fi invitaţi ”din cauza invaziei Rusiei în Ucraina”. Belarus este un aliat cheie al Rusiei şi liderul său, Alexander Lukashenko, a sprijinit ”operaţiunea militară specială” a Rusiei, cum numeşte aceasta invadarea ucrainei, în februarie anul trecut.

Nici iranul nu a fost invitat anul trecut. Teheranul s-a confruntat de mult timp cu critici pentru atitudinea în privinţa drepturilor omului. Naţiunile Unite a afirmat că guvernul de acolo ar fi putut comite crime împotriva umanităţii ca măsuri de reprimare a protestelor de anul trecut.

Citește și Parchetul din Berlin investighează posibila otrăvire a unei jurnaliste ruse de opoziţie

Vidar Helgesen, directorul executiv al Fundaţiei Nobel, a explicat decizia de a invita din nou aceste ţări: ”Este clar că lumea este tot mai divizată în sfere unde dialogul între cei cu vederi diferite a fost redus”.

”Pentru a contracara această tendinţă, lărgim acum invitaţiile pentru a celebra şi a înţelege Premiul Nobel şi importanţei ştiinţei, culturii libere şi a societăţilor libere şi pacifiste”, a arătat acesta.

Liberala suedeză Karin Karlsbro, membră a Parlamentului European, a acuzat Fundaţia că stabileşte ”un precedent periculos” dând ”undă verde invitării Rusiei la o petrecere fascinantă în timp ce rachete cad peste centre culturale ucrainene şi ucid copii”.

Ea a numit, la radioul public suedez, Rusia, Belarul şi Iran ”state şarlatan” care ”îşi oprimă cetăţenii, duc războaie şi teroare împotriva propriului popor şi a ţărilor învecinate”.

”Sunt ţări care nu subscriu valorilor democratice în niciun fel”, a spus ea. ”Este un război în Europa. (Ei) au o poziţie incredibil de naivă. Aceasta subminează coeziunea de care avem nevoie în societate”, a arătat ea.

Liderii partidelor din Suedia sunt invitaţi, în mod tradiţional, la gală, dar liderul democraţilor suedezi Jimmie Akesson a fost umilit în trecut.

Partidul său a fost fondat de simpatizanţi ai naziştilor şi a fost evitat de majoritate timp de decenii. La alegerile de anul trecut, a câştigat circa o cincime din voturi.

Akesson a spus că nu va participa. ”Din păcate, sunt ocupat în acea zi”, a scris el pe Facebook.