Irene Papas a murit la vârsta de 96 de ani. Actrița suferea de Alzheimer din 2013

Actriţa şi cântăreaţa Irene Papas, considerată un simbol al frumuseţii greceşti, a murit miercuri la vârsta de 96 de ani, informează Greekreporter.com.

În 2018, s-a anunţat că Papas suferea de Alzheimer de cinci ani, din 2013. De atunci, vedeta a trăit departe de ochii publicului.

Irene Papass s-a născut sub numele de Irini Lelekou (Ειρήνη Λελέκου) în satul Chiliomodi din apropiere de orașul Corint, provincia Corintia, Grecia. Mama ei era profesoară, iar tatăl ei preda dramaturgia clasică.

Irene Papas și-a început cariera de actriță în Grecia (a fost descoperită de regizorul Elia Kazan), dobândind acolo o celebritate pe scară largă, înainte de a juca în filme celebre pe plan internațional precum Tunurile din Navarone (1961) și Zorba Grecul (1964) și în filme aclamate de critici precum Z (1969).

A fost o figură de frunte a ecranizărilor cinematografice ale tragediilor antice, deoarece a portretizat-o pe Elena în Troienele (1969), jucând alături de Katharine Hepburn, pe Clitemnestra în Iphigenia (1977), precum și personajele titulare din Antigona (1961) și Electra (1962). A interpretat rolul Penelopei în miniserialul Odiseea din 1968 regizat de Franco Rossi. A apărut, de asemenea, în rolul Catherinei de Aragon în filmul Anne of the Thousand Days – Ana celor omie de zile (1969), alături de Richard Burton și Geneviève Bujold.

Citește și Compozitorul grec Vangelis a murit la 79 de ani

În 1976, a jucat în filmul Mohammad, Messenger of God (cunoscut, de asemenea, sub numele de The Message) despre originea Islamului și mesajul profetului Mahomed. Una dintre ultimele ei apariții în film a fost în Mandolina căpitanului Corelli

În 1978, Irene Papas a colaborat cu compozitorul Vangelis la realizarea albumului Odes ce conținea opt cântece populare grecești interpretate mixt vocal, respectiv în format electronic. Cei doi au colaborat din nou în 1986 la albumul Rapsodies, ce conținea șapte imnuri liturgice bizantine redate în format mixt vocal-electronic.

În 1982, a apărut în filmul Lion of the Desert, împreună cu Anthony Quinn, Oliver Reed, Rod Steiger și John Gielgud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *