Israel: A fost descoperit un cavou funerar din epoca lui Ramses al II-lea

Autorităţile arheologice israeliene au anunţat duminică descoperirea unui cavou funerar „unic” datând din vremea faraonului Ramses al II-lea, plin cu zeci de obiecte din ceramică, bronz şi oase, potrivit Le Figaro.

Cavoul a fost descoperit accidental pe 13 septembrie în Parcul Naţional Palmahim, la sud de metropola Tel Aviv, când o maşină de excavare a dat peste o bucată de piatră care s-a dovedit a fi acoperişul acestuia.

Un videoclip lansat de Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (IAA) îi arată pe arheologi uimiţi prezentând zeci de bucăţi de ceramică de diferite forme şi dimensiuni din timpul domniei regelui egiptean antic, care a murit în 1213 î.Hr.

Au fost găsite boluri – unele vopsite în roşu, altele conţinând oase – potire, oale de gătit, borcane, lămpi şi vârfuri de săgeţi sau vârfuri de lance din bronz. Aceste obiecte erau ofrande funerare menite să însoţească decedatul în ultima lui călătorie. Au fost găsite intacte de când au fost aşezate acolo, acum aproximativ 3300 de ani.

Ele datează din perioada lui Ramses al II-lea, care a domnit în Egipt între anii 1279 şi 1213 î.Hr. şi a controlat, de asemenea, Canaanul, un teritoriu care includea echivalentul Israelului modern, teritoriile palestiniene şi părţi din Liban, Iordania şi Siria, potrivit Autorităţii pentru Antichităţi. 

Citește și Fâşiei Gaza: Mozaicuri datând din secolul al V-lea până în secolul al VII-lea, descoperite într-o livadă