Israel: Urme de opiu datând din secolul al XIV-lea, descoperite într-un vechi mormânt

Distribuie

Urme de opiu au fost descoperite în Israel în vase utilizate în timpul ritualurilor funerare de vechii canaaniţi, aceasta fiind una dintre cei mai vechi dovezi din lume ale utilizării acestei substanţe, informează The Guardian și Reuters.

Descoperite în urma unor săpături efectuate în 2012 la Tel Yehud, în centrul Israelului, vasele din epoca bronzului târziu, având forma unei flori de mac întoarsă, au fost găsite în morminte canaanite unde au fost probabil utilizate la ceremoniile funerare şi oferite drept ofrandă persoanelor decedate, spre a le folosi în viaţa de apoi, au indicat marţi cercetătorii.

În cadrul unui studiu condus în comun de Institutul de Ştiinţă Weizmann, Universitatea din Tel Aviv şi Autoritatea pentru Antichităţi din Israel, au fost analizate depunerile organice din opt dintre aceste vase şi s-a constatat că era vorba despre opiu. O parte din opiu era produsă local, iar restul în Cipru.

Obiectele găsite datează din secolul al XIV-lea î.e.n., au precizat cercetătorii în studiul lor, publicat în jurnalul ştiinţific Archaeometry.

Citește și Israel: A fost descoperit un cavou funerar din epoca lui Ramses al II-lea

Nu se cunoaşte cu exactitate cum era folosit opiul de către canaaniţi în ritualurile funerare, au adăugat cercetătorii.

„S-ar putea ca în timpul acestor ceremonii, conduse de membrii familiei sau de un preot în numele lor, participanţii să fi încercat să trezească spiritele rudelor lor decedate pentru a exprima o cerere şi să fi intrat într-o stare de extaz prin utilizarea opiului”, a spus Ron Beeri de la Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi.

„Alternativ, este posibil ca opiul, care era plasat lângă cadavru, să fi fost menit să ajute la ridicarea din mormânt a spiritului persoanei decedate pentru a-l pregăti de întâlnirea cu rudele în viaţa următoare”, a notat Beeri.

În 2020, cercetătorii au confirmat descoperirea unor urme de canabis din secolul al VIII-lea î.e.n. pe un altar dintr-un templu israelit cu o vechime de 3.000 de ani din deşertul Negev.