Israelul afirmă că cei doi jurnalişti Al Jazeera ucişi erau „agenţi terorişti”

Armata israeliană a afirmat, miercuri, că doi jurnalişti de la Al Jazeera ucişi duminică într-unul dintre atacurile sale în Fâşia Gaza erau „agenţi terorişti” afiliaţi la mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi la aliatul acesteia, Jihadul Islamic.

Hamza Dahdouh şi Moustafa Thuraya, care lucrau ca jurnalişti video pentru mai multe media internaţionale, printre care AFP, au fost ucişi duminică într-o lovitură asupra maşinii lor în sudul teritoriului palestinian, în timp ce se aflau în misiune pentru canalul qatarez.

„Înainte de atac, cei doi pilotau drone care reprezentau o ameninţare iminentă pentru trupele israeliene”, a precizat armata într-un comunicat.

Întrebată de AFP despre tipul de drone folosite şi despre natura ameninţării, armata israeliană a răspuns, în cursul serii, că va examina problema.

Hamza Dahdouh şi Moustafa Thuraya (au fost) identificaţi ca fiind agenţi terorişti din Gaza”, a acuzat armata.

Serviciile de informaţii militare au confirmat că cele două persoane decedate erau membri ai unor organizaţii teroriste cu sediul în Gaza şi implicate activ în atacuri împotriva forţelor israeliene”, potrivit textului.

Familiile celor doi bărbaţi şi canalul qatarez Al Jazeera nu au reacţionat până miercuri seara târziu.

Ucişi într-un atac asupra maşinii lor în sudul teritoriului palestinian, cei doi bărbaţi se aflau în misiune pentru Al Jazeera. Potrivit martorilor, maşina lor a fost lovită de două rachete pe o stradă din Rafah. Un al treilea jurnalist şi şoferul au fost răniţi.

Moustafa Thuraya, în vârstă de 30 de ani, colabora cu AFP din 2019 ca freelancer ocazional, precum şi cu alte media internaţionale.  

Citește și Al Jazeera acuză Israelul că îi vizează jurnaliştii şi familiile acestora

Hamza Dahdouh este fiul lui Waël Dahdouh, şeful biroului al-Jazeera din Gaza şi o figură a comunităţii jurnaliştilor palestinieni din Gaza, care şi-a pierdut soţia şi alţi doi copii într-un bombardament la sfârşitul lunii octombrie. Doi dintre nepoţii săi au fost, de asemenea, ucişi într-un atac.

Armata israeliană se referă la Moustafa Thuraya ca fiind „un membru al brigăzii Hamas din oraşul Gaza, vicecomandant al unui escadron din batalionul al-Qadisiyyah”.

Hamza Dahdouh este descris ca fiind un „terorist al Jihadului Islamic care a fost implicat în activităţile teroriste ale organizaţiei”.

Documentele găsite de armata israeliană în Fâşia Gaza dezvăluie rolul său în unitatea de inginerie electronică a Jihadului Islamic, precum şi rolul său anterior de vicecomandant al celulei de rachete din batalionul Zeitun, potrivit textului.

Armata a anexat la documentul său o listă prezentată ca fiind cea a „agenţilor” unităţii de inginerie care menţionează numele lui Hamza Dahdouh.

După moartea celor doi jurnalişti ai săi, Al Jazeera a „condamnat cu fermitate faptul că forţele de ocupaţie israeliene au luat ca ţintă maşina jurnaliştilor palestinieni” şi a acuzat Israelul de „încălcarea principiilor libertăţii presei”. 

Secretarul de stat american Antony Blinken a descris moartea celor doi jurnalişti drept o „tragedie inimaginabilă”.

Cel puţin 79 de jurnalişti şi profesionişti din domeniul mass-media, majoritatea palestinieni, au fost ucişi de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor.