Israelul întrerupe o transmisiune în direct a The Associated Press şi-i confiscă echipamentul

Agenţia americană de presă The Associated Press (AP) a anunţat marţi că o transmisiune video în direct consacrată Războiului din Fâşia Gaza a fost întreruptă de către Israel, care o acuză de încălcarea unei legi care a permis autorităţilor israeliene să interzică şi să închidă canalul de televiziune Al-Jazeera din Qatar pe teritoriul israelian, un nou scandal care a provocat deja o serie de reacţii de îngrijorare, relatează AFP.

The Associated Press ”denunţă în cei mai puternici termeni acţiunea Guvernului israelian de a ne închide (transmisiunea în) direct”, denunţă într-un comunicat vicepreţedinta AP însărcinată cu comunicaţiile întreprinderii, Lauren Easton.

Ea denunţă totodată ”confiscarea echipamentului nostru” – o cameră de filmat şi materialul de difuzare.

Potrivit agenţiei americane, oficiali de la Ministerul israelian al Comunicaţiilor au venit marţi după-amiza la un loc al AP, la Siderot, în sudul Israelului, şi au confscat materialul, în baza unui document emis de către ministrul Shlomo Karhi în care se arăta că agenţia încalcă legea israeliană privind radiodifuziunea străină.

AP consideră închiderea transmisiei sale live consacrate Războiului din Fâşia Gaza ”o utilizare abuzivă de către Guvernul israelian” a unei legi adoptate la începutul lui aprilie care îi permite premierului Benjamin Netanyahu să interzică difuzarea în Israel a presei străine care aduce atingere securităţii statului şi să închidă birouri de presă.

”Cerem autorităţilor israeliene să ne restituie echipamentul şi să ne permită să ne restabilim imediat difuzarea în direct, pentru ca să putem continua furniza (aceste imagini) importante în mediul presei în întreaga lume”, cere în acest comunicat AP.

”ERAU PE CALE SĂ ÎNFRÂNGĂ LEGEA”

Ministerul israelian al Comunicaţiilor a reacţionat tot printr-un comunicat.

Potrivit ministerului, ”forografi de la AP fotografiază cu regularitate Fâşia Gaza de la balconul unei case din Siderot”, situată la marginea teritoriului palestinian, ”inclusiv punând accentul asupra activităţilor militarilor (israelieni) şi locului în care aceştia se află”.

”Guvernul israelian a decis să nu autorizeze canalul Al-Jazeera, care susţine Hamasul terorist, să difuzeze din Israel”, aminteşte ministerul.

Agenţia precizează, la rândul său, că postul din Qatar face parte dintre clienţii unor fluxuri video pe care AP le transmite în direct.

”În pofida unor avertismente ale unor inspectori de la Ministerul Comunicaţiilor cu privire la faptul că (AP) era pe cale să încalce legea şi să înceteze să alimenteze Al-Jazeera cu conţinutul lor (…), ei au continuat să o facă”, se arată în comunicatul ministerului.

Ministrul Comunicaţiilor Shlomo Karhi a anunkţat marţi seara că Israelul îşi revocă decizia,

”Ţinând cont de faptul că Ministerul Apărării doreşte să examineze problema difuzărilor” realizate de la Siderot, ”şi de riscul la adrea forţelor noastre, am ordonat să se anuleze operaţiunea şi să restituie echipamentul agenţiei AP”, până când se pronunţă Ministerul israelian al Apărării, anunţă într-un comunicat ministrul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a folosit de acelaşi text, adoptat în aprilie de Knesset.

La 5 mai a anunţat închiderea Al-Jazeera pe o perioadă de 45 de zile, care poate fi prelungită, i-a confiscat echipamentul, i-a interzis emisiile şi i-a blocat site-urile.

În trecut, şeful Guvernului israelian a acuzat postul cu sediul la Doha că este ”un organ de propagandă al Hamas şi că a participat în mod activ” la atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.

RSF DENUNŢĂ O ”CENZURĂ NERUŞINATĂ”

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Reporters sans frontières (RSF) denunţă aceste fapte drept o ”cenzură neruşinată”.

RSF, o organizaţie de apărarea jurnaliştilor denunţă pe X ”confiscarea camerei unei agenţii de presă şi întreruperea unei (transmisiuni în) direct care arată imagini din Fâşia Gaza, sub pretextul că aceste imagini sunt furnizate” Al-Jazeera.

ONU ŞI CASA ALBĂ REACŢIONEAZĂ

Faptul că Israelul taie live-ul video al Associated Press cu privire la Războiul din Fâşia Gaza este, ”sincer”, ”şocant”, denunţă un purtăror de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, Stéphane Dujarric.

”Jurnaliştii trebuie să-şi poată face meseria liberi”, declară el.

AP ”trebuie să-şi facă meseria în mod liber şi fără să fie hărţuită”, subliniază el.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a făcut declaraţii, înaintea acestor două reacţii.

Această tăiere constituie un ”fapt evident îngrijorător”, în contextul în care Statele Unite rămân principalul susţinător în lume al Israelului.

”Vom analiza acest lucru”, a anunţat Karine Jean-Pierre, exprimându-se în numele preşedintelui american Joe Biden.

Citește și Preşedintele Klaus Iohannis a decorat mai multe personalităţi ale culturii israeliene