Istoria echipei de fotbal Corvinul Hunedoara – Ascensiunea și decăderea unui simbol al sportului românesc

Distribuie

Într-un oraș dominat de oțel și mândria muncii industriale, o echipă de fotbal și-a făcut loc în inimile locuitorilor și a scris istorie în sportul românesc. Acesta este Corvinul Hunedoara, un club care a străbătut decenii de evoluție și transformări și a devenit un simbol al pasiunii și rezilienței orașului Hunedoara.

Corvinul Hunedoara: Originea și evoluția

Corvinul Hunedoara a luat naștere în anul 1921, sub numele de Fero Sport Hunedoara. Din 1924, echipa și-a schimbat numele în UFH (Uzinele de Fier Hunedoara), iar în 1936, în Iancu Corvin Hunedoara. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial situația era foarte grea, echipa a jucat pe diverse terenuri improvizate, mai mult sau mai puțin amenajate. Situația financiară a clubului a fost deosebit de dificilă, dar clubul a supraviețuit.

În 1943, numele echipei a revenit la UFH (Uzinele de Fier Hunedoara). Odată cu reorganizarea României sub regimul comunist, echipa a preluat noua denumire a vechii Uzine de Fier, ISS Hunedoara (Întreprinderile Siderurgice de Stat Hunedoara). În același an, echipa de fotbal a jucat Divzia C sub denumirea de IMS Hunedoara (Întreprinderea Muncitorească Siderurgică Hunedoara) iar un an mai târziu conducerea clubului a fost preluată de sindicatul din cadrul unității siderurgice, numele s-a schimbat din nou și a devenit Metalul Hunedoara. În 1953, Metalul a fost promovat pentru prima dată în clasamentul de top (Divizia A).

Epoca de glorie a Corvinului Hunedoara

În sezonul 1975-76, Corvinul Hunedoara a promovat înapoi în Divizia A, marcând începutul ascensiunii echipei în fotbalul românesc. În prima jumătate a sezonului, echipa a fost condusă de Ladislau Vlad și Constantin Toma, apoi în a doua jumătate de Ilie Savu, Victor Cojocaru și Remus Vlad. Lotul a fost alcătuit dintr-un grup de jucători talentați, printre care Gheorghe Bologan, Romulus Cocu, Emeric Moritz, Ioan Stan, Nicolae Jurcă, Remus Vlad și alții.

În 1975, secția de fotbal a fost separată de Clubul Sportiv Corvinul și echipa a fost redenumită FC Corvinul, fiind al treilea club de fotbal din România care a adoptat abrevierea „FC” în numele său. În anii 1970, pasiunea hunedorenilor pentru fotbal a crescut odată cu dezvoltarea orașului și a industriei oțelului. Începând cu primăvara anului 1976, tineri fotbaliști ai clubului, precum Dorin Nicșa, Ioan Petcu, Florea Văetuș, Gheorghe Albu și Mihai Viespe, au început să fie convocați la loturile naționale de juniori și tineret.

Citește și De la Călan la Olimpiade: povestea jurnalistei Alina Alexoi

În 1976, Gelu Simoc a reușit să-l convingă pe Radu Nunweiller, un star al fotbalului românesc la acea vreme, să vină la Hunedoara. Un an mai târziu, Mircea Lucescu a fost convins să vină la Hunedoara, iar în următorii ani „pătratul” format din Radu Nunweiller, Florea Dumitrache, Remus Vlad și Mircea Lucescu a servit drept suport pentru ascensiunea extraordinară a tinerilor fotbaliști. Printre ei se numără Michael Klein, Romulus Gabor, Ioan Andone, Mircea Rednic și alții.

Corvinul a promovat înapoi în Divizia A după doar un sezon în liga secundă, câștigându-și seria. La sfârșitul sezonului 1980-81, Corvinul s-a clasat pe locul 6, iar în sezonul următor echipa a obținut cea mai bună performanță, un loc 3. În acel sezon, echipa a fost și liderul ligii pentru o perioadă, iar în prima echipă s-au născut 9 jucători în județul Hunedoara. Lotul a fost condus de Mircea Lucescu și a fost format din jucători talentați precum Niculai Alexa, Marian Ioniță

Corvinul Hunedoara – 1980
Rândul de sus – Klein, Gabor, Petcu, Nicsa, Remus Vlad, Ioan Gabriel, Andone, Oncu, Dubinciuc
Rândul de jos – Galan, Rednic, Dumitriu IV, Lucescu, Vaetus, Bogdan

Citește și Ioan de Hunedoara – Voievod, regent și mare comandant militar al Ungariei

Ca urmare a acestei performanțe, FC Corvinul s-a calificat în sezonul Cupei UEFA 1982–83 . „Alb-albaștrii” au învins echipa austriacă Grazer AK (3–1 la total) în primul tur, dar în turul doi au pierdut în fața iugoslavei FK Sarajevo (4–8 la total). În anii 1980, Corvinul a devenit o forță în fotbalul românesc, un nume de temut, dar și de foarte respectat. „Hunedorenii” erau cunoscuti ca o echipă foarte bună și ofensivă pe terenul lor, unde în acest deceniu obțin rezultate notabile: 9–0 vs. Rapid București , 8–0 vs. Politehnica Iași sau 3–1 vs. Steaua București.

Promovare in divizia A – 1976

În 1988, flacăra a început să se stingă, deși reputatul manager și profesor Constantin „Titi” Ardeleanu a încercat o împrospătare a lotului. Cuvintele lui Ardeleanu de atunci, au rămas adânc înscrise în zidul istoriei clubului: „Corvinul este un nume important în fotbalul românesc. Contribuția sa la ultimele mari succese internaționale este de netăgăduit! Prezenți la multe echipe naționale, fotbaliștii hunedoreni au dat. măsura exactă a valorii lor, iar Corvinul este una dintre primele echipe din țară!” Între 1982 și 1990, echipa cu sediul în Hunedoara a obținut următoarele clasamente: 1982–83 – 6, 1983–84 – 12, 1984–85 – 8, 1985–86 – 5, 1986–87 – 9,1987–88 – 7, 1988–89 – 15 și 1989–90 – 8.

Decăderea Corvinului în anii ’90

Anii 1990 au reprezentat o perioadă de transformare profundă pentru România, odată cu începutul unei noi ere. Cu toate acestea, pentru industria fierului și mineritului, care au constituit motoarele economiei în anii ’70 și ’80, aceasta a fost o perioadă de declin. Județul Hunedoara a fost puternic afectat deoarece economia sa se baza în mare parte pe aceste sectoare.

Această situație a avut un impact semnificativ asupra celor mai importante două cluburi de fotbal din județ, Corvinul Hunedoara și Jiul Petroșani. Jiul a continuat să se lupte în primele două ligi pentru aproximativ 15 ani, în timp ce Corvinul a mai jucat în Divizia A doar încă două sezoane (1990-1991 și 1991-1992), ocupând locurile 14 și 18, acest ultim rezultat ducând la retrogradarea echipei în Divizia B după 12 ani de prezență în prima ligă.

În Divizia B, „The Ravens” (Corbii) nu s-au adaptat bine la noua realitate și au obținut două clasamente slabe, în mijlocul și a doua jumătate a tabelului. Sezonul 1994-1995 părea să fie șansa lor de a salva și relansa clubul. Deși au terminat campionatul pe locul al doilea în seria lor și s-au calificat în play-off-ul pentru promovare, au pierdut cu 0-1 în fața Sportului Studențesc București. În aceeași perioadă, Centrul de Tineret Corvinul a contribuit la formarea unor jucători importanți precum Bogdan Lobonț, care ulterior va fi vândut la Rapid București.

Citește și Istoria sportului în orașul Călan: Formația Metalosport (Victoria) Călan

Între 1996 și 1999, Corvinul a avut rezultate modeste în Divizia B, iar sprijinul financiar din partea Uzinei de Fier a devenit tot mai redus. Echipa a ocupat locuri între 7 și 10 în clasament. Cu toate acestea, Centrul de Tineret Corvinul a continuat să formeze jucători talentați precum Bogdan Andone, Decebal Gheară sau Bogdan Apostu. În sezonul 1999-2000, beneficiind de un oarecare sprijin financiar din partea Municipiului Hunedoara, Corvinul a luptat pentru promovare, dar a terminat pe locul al treilea, în urma echipelor Gaz Metan Mediaș și ARO Câmpulung.

Acesta a fost ultimul sezon în care echipa din Hunedoara a luptat pentru promovarea în prima ligă. În sezonul următor, „The Ravens” au retrogradat în Divizia C pentru prima dată în ultimii 34 de ani, dar au promovat înapoi după un singur sezon. În următoarele patru sezoane, Corvinul a evoluat în Divizia B, dar cel mai bun rezultat obținut a fost locul 7. Situația financiară dificilă a clubului a continuat să se agraveze, iar în toamna anului 2004, Federația Română de Fotbal a decis să excludă Corvinul din toate competițiile din cauza datoriilor acumulate de-a lungul anilor.

Această perioadă reprezintă un capitol trist în istoria fotbalului românesc și în special pentru Corvinul Hunedoara, un club care a avut un trecut glorios și care a contribuit la formarea unor jucători talentați în fotbalul românesc. Cu toate acestea, decăderea clubului în anii ’90 și începutul anilor 2000 este un exemplu elocvent al impactului pe care transformările economice și politice le pot avea asupra sportului.

Renașterea FC Corvinul Hunedoara (2004-2021)

2004 a fost anul în care FC Corvinul a fost exclus din toate competițiile de către Federația Română de Fotbal din cauza datoriilor acumulate de-a lungul anilor. Între 2004 și 2016, clubul nu a avut echipe de seniori înscrise în competițiile FRF și a fost ținut în viață doar de o singură echipă de tineret care a jucat în Campionatul Județean.

În 2005, SC Corvinul 2005 Hunedoara a fost înființată de către Municipiul Hunedoara, dar, din cauza problemelor financiare, a fost dizolvată în 2008. În 2009, un nou club succesor, FC Hunedoara, a fost înființat și a jucat în Liga a III-a, dar în 2016 a fost exclus din competiție, din cauza problemelor financiare.

După retrogradarea în Liga Județeană, FC Hunedoara a fost reorganizată ca CS Hunedoara și promovată înapoi. În 2021, marca FC Corvinul a fost în sfârșit redobândită de către autoritățile locale din Hunedoara, iar CS Hunedoara și-a schimbat numele în FC Corvinul Hunedoara.

Renașterea clubului a venit cu o nouă strategie de management și investiții în infrastructură și academie de tineret. Suporterii și locuitorii orașului Hunedoara și-au redobândit speranța într-un viitor strălucit pentru echipa lor de fotbal iubită. Acest nou început marchează un nou capitol în istoria clubului FC Corvinul Hunedoara, în care moștenirea predecesorilor săi este sărbătorită și continuată.

Jucători emblematici ai FC Corvinul Hunedoara
  • Ioan Andone: Născut pe 15 martie 1960, Andone a fost un fotbalist român care a jucat ca fundaș central. A început cariera la Corvinul Hunedoara și a devenit un jucător important pentru echipă înainte de a se transfera la Dinamo București. După retragere, a devenit antrenor și a avut un succes considerabil.
  • Bogdan Lobonț: Născut pe 18 ianuarie 1978, Lobonț este un fost fotbalist român care a jucat ca portar. A început cariera la Centrul de Tineret Corvinul și a jucat pentru echipa mare înainte de a se transfera la Rapid București. Ulterior, a jucat pentru echipe precum Ajax și AS Roma. Lobonț a avut și o carieră internațională de succes, strângând peste 80 de selecții pentru echipa națională a României.
  • Michael Klein: Născut pe 10 ianuarie 1959, Klein a fost un fotbalist român care a jucat ca fundaș dreapta și mijlocaș dreapta. A jucat la echipele de club Corvinul Hunedoara, Dinamo București și KFC Uerdingen 05. În septembrie 1981 a debutat în echipa națională a României, pentru care a jucat în 90 de partide și a marcat 5 goluri. Ultima dată a jucat în echipa națională a României în noiembrie 1991.
  • Mircea Lucescu: Născut pe 29 iulie 1945. A debutat ca antrenor în 1979, la Corvinul Hunedoara, echipă la care a ocupat poziția de antrenor-jucător timp de trei sezoane. În paralel, în 1981, a fost numit și selecționer al reprezentativei României pe care a condus-o spre prima participare din istorie la Campionatul European.
  • Mircea Rednic: Născut pe 9 aprilie 1962, Rednic a fost un fotbalist român care a jucat ca fundaș stânga. În 1976 și-a început cariera de fotbalist după ce s-a legitimat pentru Corvinul Hunedoara unde a jucat până în 1983, când se-a transferat la Dinamo București. 

Concluzie

Corvinul Hunedoara a fost o echipă de fotbal emblematică pentru România, care a scris istorie în anii ’70 și ’80, prin performanțele sale remarcabile și promovarea unor talente excepționale. În ciuda decăderii și dificultăților întâmpinate în ultimele decenii, speranța și pasiunea suporterilor și a comunității locale nu s-au pierdut, oferind astfel o lecție valoroasă despre reziliență și dragostea pentru sport.