Istoria formațiilor artistice din Călan

Distribuie

Perioada deceniilor 8 şi 9 ale secolului XX a fost o etapă de efervescenţă culturală deosebită. Cadrul creat de autorităţile comuniste de la acea vreme a permis funcţionarea mai multor cercuri, grupuri si formaţii din toate domeniile culturale: folclor, umor, teatru, cor, muzica uşoară, Deşi nu era agreată de conceptul cultural comunist inspirat de modelele nord corean şi chinez, muzica rock şi-a croit drumul presărat de obstacole şi capcane devenind încă din anii ’60 simbolul şi crezul unor întregi generaţii de tineri. Construirea Casei de Cultură a Sindicatelor din Călan în 1976 a creat condiţii propice dezvoltării activităţilor culturale. Formaţiile rock au putut beneficia de săli de repetiţii, o sală de spectacol modernă şi chiar instrumente şi amplificatoare.

Au existat perioade de timp în care activau simultan 4, 5 sau chiar 6 trupe de muzică. Trebuie menţionat aici aportul unanim recunoscut al profesorului de muzică Hummel (Hummel Bacsi) care cu talent, pricepere şi dăruire a “creat” o întreagă generaţie de muzicieni şi instrumentişti în Călan. Numărul mare de formaţii a generat inevitabil diverse mici „conflicte”, dar şi o concurenţă care a avut ca efect imediat creşterea calităţii prestaţiilor artistice. Peste toate astea muzicienii Călanului erau un grup legat prin pasiune, dăruire şi prietenie.

Citește și Casa de Cultură din Călan rămâne a orașului. Instanța a respins astăzi și ultima cale de atac a Sindicatelor

După 1990 condiţiile socio- economice noi au scăzut interesul pentru muzica deja tradiţională consumată la serbări şi evenimente. Noul curent comercial, pătrunderea tehnologiei audio şi video de calitate până în cele mai izolate sate, noile oportunităţi şi tentaţii au schimbat complet tabloul vieţii culturale. Apariţia unui nou gen muzical, manelele, a schimbat de asemenea şi profilul formaţiilor muzicale solicitate la evenimente. Încercările de supravieţuire ale trupelor au fost din ce în ce mai dificile astfel că până în 1992 a mai rămas doar trupa SELENA, şi ei activând mai mult în afara oraşului. Casa de Cultură şi-a pierdut practic orice formă de activitate culturală nefiind capabilă să mai atragă populaţia.

CLUB 5
  • Perioada: 1980 – 1990 Componentă: Miron Petroi – vocal, chitară, chitară bass
  • Gelu Irimescu – chitara, vocal
  • (Caşu) Irimescu – percutie Lake – chitara, vocal
POSEIDON
  • Perioada: 1976 – 1983.
  • Trupa a fost înființată de Marcel Anghel, împreună cu Robert Nemeș – chitară, Caragea Mircea – chitară, Gabriel Rostaș – tobe. În 1977 POSEIDON avea și două soliste: Rely Popescu și Doina Anghel. Apoi au fost modificări. A venit la tobe Petre BUZUKI Draghici. În 1979, Petre Drăghici pleacă în armata și la tobe vine Milu Popescu, apoi Adolf (Puiu) Stempel. Din formație au mai facut parte, pentru scurtă perioadă: Gabi Isac – chitară și orgă, Nelu Groza – chitară, Irimescu CAȘU Ludovic – tobe.
  • POSEIDON a funcționat până în ianuarie 1983, când a fuzionat cu Selena.
  • S-a reînființat în 1988, la Hotelul Diana din Geoagiu-Băi.
  • Între 1983-1988, grupul POSEIDON a funcționat în formula: Marcel Negru – chitara, voce, Mircea Caragea – chitară, Adolf PUIU Stempel – tobe, Ioan COCO Nicorici – orga, Teofil Goia – taragot.
SOLARIS
  • Perioada: 1983 – 1991. Componență: Anca    Georghiu – vocal – până în 1984
  • Herbert Roth – claviaturi – până în 1986
  • Emeric (Bubo) Hummel – percuție, claviaturi
  • Victor (Viki) Ivanov – chitara, vocal Marcel Negru –vocal, chitarăm
  • Ernest (Sese) Erszozsi – chitara bass Adolf (Puiu) Stempel – percuție Teofil Goia – Taragot

Activitate: Au efectuat turnee cu spectacole în județul Hunedoara. În august 1989 au avut un turneu în Valea Jiului împreună cu Mihaela Runceanu. A fost ultimul turneu al regretatei artiste. Au participat la activitățiie cultural ale Călanului fiind nelipsiți de la Ziua Metalurgistului, Festivalul “Potcoavă de argint” sau Revelioanele organizate de CSV Călan. Activitatea curentă era constituită din asigurarea muzicii pentru nunți, nedei și alte evenimente. Din 1987 au fost prima trupă din Călan care a folosit sistem de sonorizare cu postamplificare (PA) construit în întregime de ing Marcel Negru.

Citește și Emerich Hummel, decorat cu Meritul Cultural clasa I. Repere biografice

SELENA

Înființată în 1966. Din prima formulă au făcut parte: Uivari Ladislau (tobe), doar pentru câțiva ani, Alexoi Gheorghe (chitară bas), Roth Herbert (orgă), Erzozi Ernest (chitară bas), Gruia Alexandru (chitară) Viorel Uiet (solist) și Gruia Zoia (solistă). Mai târziu, în 1974, a fost cooptat în formație și Hummel Emerich junior (orgă, tobe). Selena în formula Marcel Anghel, Nemeș Robert, Petre Drăghici, Zoia și Sandu Gruia a funcționat în perioada ianuarie 1983 – ianuarie 1988.

Au susținut numeroase concerte în țară și au cântat alături de soliști ca: Mihai Constantinescu, Cornel Constantinu, Mirabele Dauer, Eva Kiss, Măria Nagy, Gerge Mihăiță, Jean Constantin, Nicu Constantin, Victr Socaciu, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu și mulți alții.

Rămânem cu nostalgia şi chiar mândria timpurilor când Călanul era un nume pe scena culturii Hunedorene.