Orașul Călan din județul Hunedoara, cu o activitate sportivă bogată și apreciată, chiar dacă nu și susținută de autorități, s-a remarcat în mai multe rânduri pe plan național. Printre disciplinele sportive care s-au evidențiat se regăsesc artele marțiale, Taekwondo. Alte discipline reprezentate de sportivi originari de aici sunt gimnastica sau înotul.
Istoria clubului Fudo-shin
Unul dintre cluburile de arte marțiale cu tradiție de aici este Fudo-shin, care și-a început oficial activitatea în 1990, în baza unui ordin al premierului de la data aceea, Petre Roman, privind libera practică a artelor marțiale în România. A fost primul club legal constituit din micul oraș hunedorean, Călan. Clubul a fost afiliat Asociației de Karate Tradițional din România, avându-l ca președinte pe Dan Stuparu, asociația fiind de asemenea afiliată Federației Române de Arte Martiale.
Făcând parte dintr-o asociație sportivă, instructorul Romulus Vlaic era și președintele clubului. Licența de instructor a obținut-o în 09.06.1990 (nr 852).
Primele performanțe
Printre primele performanțe ale lui Romulus Vlaic au avut loc în primăvara anului 1991, la Oradea, unde a fost organizată faza zonei Ardealului din Campionatul Asociației de Karate Tradițional, obținând locul 3 (centura albastră). Concursuri începuse să fie organizate și în Călan. În martie 1992 avea loc la Casa de Cultură din Călan un concurs de măiestrie marțială, organizat de Clubul de arte marțiale chinezești Wushu.
Romulus Vlaic a deținut prima centură neagră din Călan, obținând gradul în 20 august 1993. Participările clubului la competițiile sportive au fost regulate, Fudo-Shin Călan dedicându-se cu pasiune și talent performanței.
Examen la karate tradițional (1999)
Duminică, 12 septembrie 1999, la Galați, comuna Pui, karatiștii de la Clubul sportiv Fudo-shin din Călan au susținut examenul de centură la acest sport. Sau evidențiat: Iunaș Cristian, Oprea Florin, Pârjol Vlad și Peter Csaba la centura albă. 7 kyu cu două dungi roșii, Benea Sorin, Lukács Eugenia, Mariș Andra, Mariș Norbert, Nagy Andrei, Peter Herta și Peter Mark la centura albă 6 kyu cu trei dungi roșii, Boldea Dacian (centura oranj) și Păcurar Cosmin (centura albastră). Presa scria în toamna acelui an: „Karatiștii de la Fudo-shin Călan au dat dovadă de pregătire fizică corespunzătoare și o însușire durabilă a deprinderilor motrice specifice karatelor. Prestația a fost pe măsura pregătirii lor.”
Presa locală, despre eveniment
Examenul din localitatea Galați, comuna Pui, a fost prezentat pe larg de presa locală. Astfel aflăm că s-a organizat „La Căminul cultural din Galați (com. Pui), din inițiativa dlui prof. Romulus Vlaic, cu sprijinul dlui Costel Sperlea.”
De asemenea, aflăm că au participat patruzeci de sportivi de la cluburile din Pui, Galați, Călan, afiliate la Asociația de karate tradițional din România. În deschidere, karatiștii au susținut examenul de grad la acest sport. S-au evidențiat: Jian Radu, Szekely Marius, Jian Mircea, Dura Daniel, Lăban Radu, Ciolea Cristian, Albescu Ovidiu, Dura Marian, Nan Eugen, Becuș Alexandru, Vonica Cristian la centura albă o tresă 8 kyu, Pataki Șandor, Dragomir Valentin centura albă 2 trese 7 kyu, Benea Sorin centura galbenă 5 kyu, Zaharia Felix, Hada Gheorghe centura portocalie 4 kyu și Platinca Raul și Prodan Alexandru centura albastră 2 k/u.
Cupa Fudo-Shin la karate-do tradițional a fost câștigată de Zaharia Felix. Pe locurile 1, 2 s-au clasat: Marian Sorin, Zaharia Felix, Drăghici Roxana, Dura Marian la kumite și Benea Sorin, Marian Sorin la fuguko.
Taekwon-Do, la Călan
Taekwon-Do ITF a debutat ca sport organizat la Călan în 1 aprilie 1990. În anul 1993, la Călan, județul Hunedoara, are loc prima competiție de TAEKWONDO I.T.F. din România, denumită ”Cupa Hunedoarei”, organizată de grupul de sportivi conduși de Cristinel Popa, pe-atunci antrenor al A.U. TORNADO CĂLAN.
O experiență care a permis ca în 1994 să fie organizat primul Campionat Naţional de Taekwon- Do I.T.F. în perioada 12 – 14 august, prima competiție oficială de Taekwond-Do ITF din România, recunoscută de Federația Română de specialitate. Au participat peste 150 de sportivi din oraşele: Cluj, Timişoara, Deva, Haţeg, Vaslui, Oradea, Constanţa, Dej, Târgu-Mureş, Miercurea-Ciuc, Blaj, Sibiu, Mediaș, Hunedoara și CĂLAN.
Cosmin Oprescu (președinte al Federației Română de Taekwon-do ITF), Cristian Popa, Artur Meizel, deveniți între timp antrenori, Andreea Nagy ș.a. sunt multipli medaliați la competiții naționale, europene şi mondiale şi sunt printre favoriții la medalii.
Cristinel Popa deține titlul de antrenor emerit, prin ordinul Autorității Naționale pentru Sport nr. 202/16.12.2003) și a fost decorat cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a, prin Decretul Prezidențial nr.1071/10.12.2004. Este cetățean de onoare al orașului Călan. De-a lungul carierei sale a câștigat nenumărate trofee, diplome și premii. Este membru fondator al Federației Române de Taekwon-do I.T.F. și conducător și antrenor al mai multor structuri orășenești și județene, fiind pentru o lungă perioadă și antrenor al lotului național.
Ana-maria Ocolișan și Andrei Groza, campioni naționali și internaționali la gimnastică
Ana-maria Ocolișan s-a născut pe data de 10 decembrie 1997, în Călan, județul Hunedoara. Absolventă a Colegiului Sportiv „Cetate” Deva. De apreciat că sportiva din Călan a obținut a doua notă pe liceu şi una mare chiar şi la nivel național, având media generală de 9.33.
A debutat la nivel internațional în 2011, la junioare, într-o competiție unde a obținut argintul cu echipa și bronz la individual. În anul 2013 a debutat la senioare, la Campionatele Naționale și a câștigat aurul la sărituri, în anul următor a câștigat bronzul la sărituri și la paralele, tot la Naționale. După aceste rezultate a fost selecționată în echipa pentru Campionatele Mondiale de la Nanning. Ana Maria Ocolișan a fost revelația competiției pentru echipa României, ea ocupând locul doi la sărituri cu 14, 60, după Larisa Iordache care a fost prima, cu 14,80 puncte.
Înainte de a obține aceste rezultate, sportiva a fost la un pas să abandoneze gimnastica, însă a avut șansa să beneficieze de o bursa privată de studii, acordată din veniturile personale de către directorul Asociației Salvital-SMURD Hunedoara Petru Mărginean.
Citește și Un scriitor de romane SF din Călan, apreciat în Spania, unde este editor
„Ana-Maria încearcă să revină la marea performanță. Acceptarea în lot se va putea face doar în luna ianuarie şi numai dacă gimnasta va concura cu succes la Campionatele Naționale, din luna noiembrie. Pentru rezultate bune la Naționale, e nevoie de pregătire la club, dar cheltuielile cu cazarea şi masa, în valoare de 1.700 de lei, nu mai sunt suportate de Federația Română de Gimnastică. Pentru ca banii să nu distrugă un vis, gimnasta va beneficia de o bursă”, declara Adrian Liga, directorul Colegiului Naţional „Cetate” Deva, în 2011.
În anul 2015, cu o luna înainte de Mondiale, a câștigat aurul cu echipa, aur la sărituri, bronz la individual compus și bronz la paralele, într-o competiție cu Franța.
Într-un clasament care are în vedere cei mai buni sportivi în anul 2014, făcut public de către Direcția Județeană de Sport și Tineret Hunedoara, se găsește și Anamaria Ocolișan, pe poziția a treia. În 2016 a fost singura senioară a clubului din Deva care a fost selecționată în lotul care a reprezentat România la Campionatul European de gimnastică din Elveția.
Întrebată în 2015 care sunt planurile sale de viitor și unde se vede peste 2 ani, respectiv peste 10, sportiva răspundea: „Peste 2 ani mă văd făcând tot gimnastica, iar peste 10 ani nu știu ce se va întâmpla. Iau totul pas cu pas, dar mi-aș dori să devin antrenoare.”
Visul ei iată că a devenit realitate. Începând cu data de 17.11.2020, A.C.S ,,Red Tigers” Călan promovează și organizează cursuri de Gimnastică artistică, coordonator secție și instructor este gimnasta Anamaria Ocolișan.
Citește și Evoluția administrativă a satelor din UAT Călan, 1876‐2021
Un al sportiv cu rezultate remarcabile este și Andrei Groza. Andrei Groza s-a născut în 1994, în localitatea Călan. A început gimnastica în orașul natal, pe când avea 3 ani, sub îndrumarea lui Gheorghe Bădan, legitimat mai târziu la Clubul Sportiv Școlar din Reșița. A adunat în cariera sa numeroase medalii la competiții naționale și internaționale, unul dintre cele mai important rezultate ale sale este locul doi la paralele, obținut la Olimpiada de juniori la care a participat în 2011. În anul 2016, la Campionatele Naționale de Gimnastică Artistică, Cluj-Napoca, România, 1-3 iulie 2016, a fost medaliat cu aur și desemnat campion național la bară fixă. Component în lotul de seniori la gimnastică masculină. În 2020, Andrei Groza a câștigat titlul de campion național absolut al României la gimnastică.
Tot în Călan își are originea Florin Cotuțiu, antrenor de gimnastică emerit. S-a născut la data de 13 martie 1975, în orașul Călan, după absolvirea Facultății de Educație Fizica și Sport din Cluj-Napoca (promoția 1997) a fost profesor la Colegiul Național Sportiv Cetate Deva. Din 1999 este antrenor de Gimnastică. Activitate la loturile naționale: Lotul Olimpic Deva (2008-2010) și (2016-prezent); Lotul Național de Junioare Deva (2006-2008 și 2013-2016); Lotul Olimpic Izvorani (2010-2012). Medalii și decorații: Medalia „Meritul Sportiv” – Clasa a II-a fără barete (2009), Ordinul „Meritul Sportiv” – Clasa a III-a fără barete.
Un tânăr sportiv din Călan care promite este Asaftei Tudor-Ionut, elev la Colegiul National Sportiv „Cetate” Deva, născut pe 3 ianuarie 2011. Medaliat recent la mai multe concursuri de înot, unde a obținut inclusiv locul I de două ori.
CAMPIONATUL NAȚIONAL DE POLIATLON COPII 10-11 ANI 2 DEC. 2021 – 4 DEC. 2021
PROBA | TIMP REALIZAT: | LOCUL OBȚINUT: |
---|---|---|
50 m spate | 88:88:88 | descalificat |
200 m liber | 02:23:16 | 1 |
50 m liber | 00:29:54 | 1 |
50 m bras | 00:45:05 | 16 |
50 m fluture | 00:35:24 | 8 |
CAMPIONATUL NAȚIONAL, COPII 10-11 ANI 25 JUN 2021 – 27 JUN 2021
PROBA | TIMP REALIZAT: | LOCUL OBȚINUT: |
---|---|---|
100 m liber | 01:11:57 | 3 |
50 m spate | 00:37:82 | 5 |
50 m fluture | 00:40:22 | 31 |
Gheorghe Bădan, mentorul multor sportivi călăneni
Gheorghe Bădan s-a născut în 1956 la Roman în județul Neamț. Și-a definitivat studiile medii la Onești, iar în 1980, după absolvirea Facultății de Metalurgie din București a fost angajat prin repartiție la Combinatul Victoria din Călan, la secția Turnătoria 1. Înainte de a se stabili în Călan a fost o perioadă scurtă instructor de gimnastică, după ce a activat ca sportiv la Onești, fiind coleg de sală și uneori de antrenamente cu celebra Nadia Comăneci.
După 1990, Gheorghe Bădan revine la pasiunea pentru gimnastică și împreună cu un grup de tineri din localitate pune bazele Asociației ”Tornado” Călan (1993). Și-a desfășurat activitatea, fie la Stadion, fie la Casă de Cultură sau Liceul din localitate. Printre sportivii care și-au început activitatea în copilărie cu el sunt și actualii campioni Groza Andrei, Andreșoi Andrei sau Munteanu Andrei (la rândul său antrenor, în Franța).