Istoria tatuajului la „Under_History”, în acest week-end la muzeul din Deva

O istorie neobişnuită a tatuajului va fi prezentată, la acest sfârşit de săptămână, de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, care propune publicului o întâlnire cu această tehnică în cadrul evenimentului „Under_History”, ajuns la ediţia a III-a.

Astfel, pe 27 şi 28 mai, vizitatorii muzeului vor fi invitaţi ca, de la ora 18,00, să descopere istoria tatuajului prin mijloace inedite: de la ateliere interactive şi animaţii 3D, până la instalaţii vizuale şi muzică live.

„Ediţia cu numărul trei a Under_History pune sub reflector istoria tatuajului, cea mai cunoscută tehnică de modificare corporală din toate timpurile, originară încă de la începuturile umanităţii. De la linii şi puncte, la desene elaborate, tatuajul a purtat dintotdeauna semnificaţii aparte. Mereu însoţit de o poveste, istoria tatuajului ascunde de fapt şi istoria credinţelor şi obiceiurilor noastre”, se arată într-un comunicat al MCDR Deva.

În cadrul evenimentului, publicul este invitat să participe la diferite ateliere, cum ar fi cel de tatuaj arhaic, în care arheologul Marius Barbu – printre puţinii cercetători care se ocupă cu arheologia experimentală în România, va realiza replici după instrumente arhaice de tatuat, va pregăti pigmentul pentru tatuaj şi va reda modele de tatuaje specifice perioadelor străvechi.

În paralel, se va desfăşura atelierul de tatuaj contemporan, în care publicul va putea explora tehnicile moderne, de la pregătirea uneltelor şi a suprafeţei de tatuat, până la demonstrarea tehnicilor folosite în zilele noastre.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate o serie de reconstrucţii 3D şi animaţii ale celor două mumii tatuate, descoperite pe teritoriul Europei – „Ötzi, the IceMan” şi „Prinţesa de la Ukok”.

Manifestarea va fi completată de muzică live, alături de trupele ROA şi Şuie Paparude, dar şi de artişti locali recunoscuţi.

Intrarea publicului este liberă. 

Citește și Cetatea Devei – O călătorie în istoria și arhitectura medievală a Transilvaniei