Istoricii Academiei Române avertizează asupra pericolului cenzurării trecutului național

Secția de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române adresează un memoriu celor mai importante instituții ale statului, avertizând asupra pericolului cenzurării trecutului național, în urma deciziei Arhivelor Naționale din 26 mai de a restricționa accesul la documentele Fondului Arhivistic Național.

„Secția de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române își exprimă profunda îngrijorare cu privire la această decizia prin care este restricționat accesul la documentele din Fondul Arhivistic Național  sub pretextul  protecției informațiilor clasificate.  Prin această decizie, indiferent de perioadă, documentele cu marcaje secretizate nu mai ajung în circuitul cercetării științifice ceea ce se traduce prin instituirea unei adevărate cenzuri asupra trecutului național”, se precizează în Memoriu.

Să sperăm că vom fi auziți! Mulțumesc tuturor colegilor care au susținut acest memoriu. La 33 de ani de la căderea comunismului, nu putem cauționa un abuz prin tăcere.

Directorul-adjunct at Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” Mioara Anton și-a exprimat speranța că demersul înaintării Memoriului va avea ecou.

„Să sperăm că vom fi auziți! Mulțumesc tuturor colegilor care au susținut acest memoriu. La 33 de ani de la căderea comunismului, nu putem cauționa un abuz prin tăcere”, a scris Mioara Anton pe contul de facebook.

Citește și Licență, Disertație sau Doctorat la comandă. Academia Română „dezavuează în totalitate aceste practici”