Actorul Alexandru Arșinel, deputatul ex-AUR Nicolae Roman, matematicianul Alexandru Mironov, fostul fotbalist și antrenor Cornel Dinu sau fostul președinte In Iliescu sunt câțiva dintre cei lăsați fără certificatul de revoluționar. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată în justiție.
Istoricul Mădălin Hodor, funcționar în cadrul Direcției Investigații a Consiliului Național pentru Studierea Arhivei Securității (CNSAS) este de părere că certificatele de revoluționar nu ar fi trebuit acordate de la bun început.
Obținerea certificatului i-a făcut pe mulți să inventeze povești, afectând grav relatările din decembrie, apreciază Mădălin Hodor.
Într-un interviu pentru RFI România, istoricul spune că: „Cei care își pierd certificatele de revoluționar își pierd și indemnizațiile care vin la pachet cu aceste certificate. În unele cazuri își pierd și alte beneficii, care erau acordate în virtutea acestor certificate de revoluționar. Asta este partea consistentă. Statul plătește lunar o sumă destul de importantă de bani pentru aceste persoane.
Din ce știu eu, majoritatea celor care au pierdut certificatele de aceea au și acționat în instanță Secretariatul și implicit statul român, pentru că își pierd aceste privilegii. Probabil că același lucru se va întâmpla și cu persoanele despre care vorbeați dumneavoastră.”
Citește și Alexandru Mironov, reacție acidă după ce a fost lăsat fără certificatul de revoluționar
Mădălin Hodor este de părere că fostul președinte Ion Iliescu va da în judecată Secretariatul de stat pentru revoluționari, însă nu o va face pentru indemnizație sau alte beneficii, ci pentru că ține de Dosarul Revoluției.
„Cel mai probabil și Ion Iliescu va face acest lucru. Va da în judecată Secretariatul. Însă, cred că Ion Iliescu nu o va face pentru indemnizație sau pentru sumele de bani sau pentru privilegiile pe care le-a avut în virtutea certificatului de revoluționar, ci pentru că la dânsul miza este cu totul alta.
Ține și de Dosarul Revoluției, care tot stă în suspensie de ani de zile. Să sperăm că va fi repornit. Cu siguranță Ion Iliescu va vrea ca numele lui să nu fie disociat de revoluția română. Anularea certificatului lui de revoluționar este o lovitură foarte mare de imagine pentru el și de prestigiu”, a afirmat Mădălin Hodor.
Întrebat dacă certificatele de revoluționar mai mult au încurcat lucrurile, istoricul răspunde:
„Au făcut mai mult decât atât. Să vorbim și despre o altă chestiune. Aceste certificate erau date în anii 1990 extrem de lejer. Dosarul revoluției, cele peste 4.000 de volume, sunt o colecție de declarații ale diverselor persoane, declarații care erau date procurorilor tocmai cu scopul de a obține aceste certificate.
Citește și Cornel Dinu, lăsat fără certificatul de revoluționar cu rol determinant
S-a creat o întreagă poveste a acestor declarații, care nu numai că au generat o întreagă situație cu zeci, sute, mii de persoane care au certificat de revoluționar. În paranteză fie spus, în localități unde nu s-a întâmplat absolut nimic.
Nu e vorba de locuri unde s-a tras, cum ar fi marile orașe, București, Sibiu sau în altă parte. Ci pur și simplu e vorba despre locuri unde efectiv nu s-a întâmplat nimic. Au fost cazurile relatate de presă cu localități care au fost declarate localități martir sau localități de revoluționari, unde nimeni nu a ieșit pe stradă. Au fost câțiva oameni care s-au dus la primărie și s-au declarat revoluționari.
Dincolo de chestiunea asta, declarațiile date cu scopul de a obține certificatul de revoluționar au mai făcut ceva. Au alterat istoria acelor zile. Din interes material au fost create tot felul de evenimente care nu au existat niciodată.”
În opinia sa, aceste certificate nu ar fi trebuit acordate din capul locului.