Un topor în cruce care ar putea avea o vechime de 4.000 de ani, găsit de un căutător de comori, în Botoșani

Un topor în cruce despre care se presupune că ar avea o vechime de aproximativ 4.000 de ani a fost descoperit de un căutător de comori din Botoșani. Romică Păduraru este subofițer la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, iar săptămâna trecută, în timp ce se afla în timpul liber, a decis să se plimbe prin Pădurea Gorovei, însoțit de detectorul …

Citește mai mult

Morminte vechi de 4.000 ani, descoperite în urma unor cercetări geofizice

Morminte vechi de circa 4.000 ani au fost descoperite în urma unor cercetări geofizice realizate recent de arheologi ai Complexului Muzeal Național (CMN) Neamț, în colaborare cu specialiști din Cehia. Cercetătorul Vasile Diaconu, responsabilul acestui proiect, a declarat, pentru AGERPRES, că aceasta este o primă etapă a unui proiect internațional desfășurat între CMN Neamț și Centrul de Cercetări Arheologice din …

Citește mai mult

Acordul de la Băcia din 24 septembrie 1935

Acordul de la Băcia, semnat la 24 septembrie 1935, a fost un demers politic al unor organizații democratice din România interbelică, menit să răspundă ascensiunii fascismului și ideologiilor revizioniste. Printre susținătorii acestuia s-a numărat și Petru Groza, lider al Frontului Plugarilor. Petru Groza și implicarea sa politică Petru Groza (1884-1958) a fost o figură complexă a politicii românești. S-a născut …

Citește mai mult

Morminte antice dezvăluie coexistența dintre neanderthalieni și oamenii moderni 

Cercetătorii israelieni au descoperit mai multe morminte antice umane într-o peșteră din centrul Israelului ce datează din Paleoliticul mijlociu, între 130.000 î.e.n. și 80.000 î.e.n., a anunțat Universitatea Ebraică din Ierusalim într-un comunicat de presă publicat marți, informează Xinhua. Descoperirea, publicată în revista Nature Human Behaviour, subliniază coexistența dintre neanderthalieni, oameni arhaici, și specia oamenilor moderni, Homo sapiens. Peștera, localizată în …

Citește mai mult

Două noi specii de dinozauri de pradă au fost descoperite în Australia

Cercetătorii din Australia au identificat fosilele a doi dinozauri de pradă gigantici, care împărțeau același ecosistem, provocând teoriile existente cu privire la modul în care funcționau ecosistemele în Australia de acum 120 de milioane de ani, transmite Live Science. Unul dintre dinozauri este cel mai vechi megaraptor descoperit vreodată. Megaraptora este o clasă de dinozauri de pradă din perioada Cretacicului …

Citește mai mult

Arheologii anunță descoperirea mormântului faraonului Tutmes al II-lea

Arheologii din Egipt au anunțat că au găsit mormântul mult căutat al faraonului Tutmes al II-lea, prima descoperire de o asemenea importanță după cea a sarcofagului lui Tutankhamon, în 1922, transmite miercuri agenția DPA. Autoritățile egiptene au anunțat marți descoperirea mormântului faraonului Tutmes al II-lea, ultimul dintre mormintele regale dispărute din a XVIII-a dinastie egipteană, care a domnit mai bine …

Citește mai mult

Perimetrul unui oraș zapotec din secolul XV, identificat în întregime cu ajutorul sistemului LIDAR

Întregul perimetru al unui oraș vechi de 600 de ani, aparținând civilizației zapotece, a fost identificat din avion prin tehnologia LIDAR (light detection and ranging), într-o regiune din sudul Mexicului, conform unui nou studiu care documentează descoperirea, transmite marți Live Science. Tehnologia LIDAR funcționează ca un sonar cu raze laser, transmițând milioane de impulsuri laser către pământ și apoi măsurând timpul …

Citește mai mult

Cimitir cu o vechime de 3.000 de ani, descoperit de arheologi în nordul Italiei

Arheologii din provincia Trentino, din nordul Italiei, au descoperit un cimitir antic despre care susțin că ar putea rescrie istoria regiunii, transmite marți agenția Xinhua. Cimitirul, descris luni într-un comunicat al guvernului regional drept o ”necropolă monumentală din perioada preromană”, a fost descoperit în orașul Trento și conține aproximativ 200 de morminte. Situl funerar se află la aproximativ opt metri …

Citește mai mult

Cinematografia românească – de la începuturi la recunoașterea internațională

Cinematografia românească are o istorie ce se întinde pe mai bine de un secol, începând de la primele proiecții realizate cu echipamente importate până la dezvoltarea unei industrii de film cu recunoaștere internațională. Primele proiecții cinematografice și dezvoltarea filmului mut Primele imagini în mișcare au fost prezentate în România la sfârșitul secolului al XIX-lea, la scurt timp după invenția cinematografului …

Citește mai mult

Coiful Dacic de la Coțofenești: Misterele și importanța sa istorică

Coiful dacic de la Coțofenești este unul dintre cele mai importante artefacte arheologice descoperite pe teritoriul României, oferind o perspectivă unică asupra artei, religiei și organizării sociale ale geto-dacilor. De-a lungul timpului, coiful a devenit subiectul unor studii aprofundate, iar importanța sa depășește granițele istoriei naționale, fiind recunoscut la nivel internațional. Descoperirea și caracteristicile coifului Descoperirea coifului dacic a avut …

Citește mai mult

Cultele păgâne în epoca modernă – revitalizare, motive și influențe

Păgânismul – un termen larg ce acoperă diverse religii și practici spirituale non-abrahamice – a cunoscut o revigorare semnificativă în epoca modernă. Acest fenomen, deseori numit „neopăgânism”, include o varietate de mișcări precum Wicca, Druidismul, reconstrucția politeistă și alte forme de spiritualitate bazate pe tradiții precreștine. Cauze ale revitalizării cultelor păgâne Pentru a înțelege rădăcinile revitalizării cultelor păgâne, trebuie să …

Citește mai mult

Vânătoarea de vrăjitoare în Europa medievală: Cum a influențat religia frica și justiția

Vânătoarea de vrăjitoare reprezintă unul dintre fenomenele sociale cele mai controversate din istoria Europei medievale și moderne timpurii. Vânătoarea a fost alimentată de o combinație de factori religioși, politici și sociali, iar impactul său a fost major, modelând percepțiile despre justiție și responsabilitate morală în comunitățile medievale. Rolul religiei în alimentarea fricii de vrăjitorie Religia a fost un factor central …

Citește mai mult

Mica Unire – cum a fost realizată unirea Moldovei cu Țara Românească

Unirea Principatelor Române din 1859 a marcat începutul unui proces istoric complex care a dus la formarea statului național român modern. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, Moldova și Țara Românească, nu a fost doar un act simbolic, ci și un pas hotărâtor spre consolidarea unității politice și administrative a românilor, în ciuda presiunilor și provocărilor …

Citește mai mult

Bombardarea Bucureștiului în Al Doilea Război Mondial

Bombardamentele aeriene asupra Bucureștiului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial reprezintă unul dintre cele mai tragice episoade din istoria modernă a României. Într-o perioadă marcată de conflicte globale, capitala țării noastre a devenit o țintă strategică pentru forțele aliate, din cauza poziției sale geostrategice și a importanței infrastructurii industriale. Contextul istoric al bombardamentelor Bucureștiul a intrat în vizorul forțelor …

Citește mai mult

Arbitrajul de la Viena din 1940: Decizia care a schimbat granițele Transilvaniei

Arbitrajul de la Viena din 30 august 1940, cunoscut și sub denumirea de Al Doilea Arbitraj de la Viena, reprezintă un moment critic din istoria Europei și, îndeosebi, a României, afectând echilibrul geopolitic din regiune și determinând schimbări majore în viața socială și economică a populației. Decizia arbitrală a dus la cedarea unei părți semnificative din teritoriul Transilvaniei de Nord …

Citește mai mult

Fosilele unui strămoș al rechinului alb, care a trăit în urmă cu 9 milioane de ani, descoperite în Peru

Paleontologii din Peru au prezentat luni fosile cu o vechime de 9 milioane de ani ale unui strămoș al rechinului alb care popula odinioară apele Pacificului de Sud și căruia îi plăcea să se hrănească cu sardine, informează Reuters. Scheletul aproape complet al unui exemplar Cosmopolitodus Hastalis a fost descoperită la o distanță de circa 235 de kilometri sud de …

Citește mai mult

Intrarea Armatei Roșii în București: Context și consecințe ale zilei de 30 August 1944

La data de 30 august 1944, Bucureștiul a fost martorul unui eveniment cu o semnificație majoră pentru istoria sa și pentru contextul geopolitic al celui de-al Doilea Război Mondial: intrarea Armatei Roșii în capitala României. Contextul istoric Intrarea trupelor sovietice în București a avut loc într-un context complex. La 23 august 1944, Regele Mihai I a decis să răstoarne regimul …

Citește mai mult

Istoria Canalului Panama și construcția sa

Canalul Panama (spaniolă: Canal de Panamá) reprezintă una dintre cele mai importante realizări inginerești din istorie. Acesta conectează oceanele Atlantic și Pacific, oferind o rută maritimă strategică care face inutilă ocolirea Capului Horn prin Pasajul Drake. Prin scurtarea distanței dintre New York și San Francisco de la 22.500 km la aproximativ 9.500 km și prin facilitarea transportului rapid de mărfuri …

Citește mai mult

Descoperire somptuoasă: Băi private în Pompei

Arheologii au scos la iveală un complex somptuos de băi private în Pompei, evidenţiind bogăţia şi grandoarea oraşului roman antic înainte ca acesta să fie distrus de Muntele Vezuviu în anul 79 d.Hr, a anunţat vineri Parcului arheologic, scrie Reuters. Băile, dotate cu încăperi cu apă caldă şi rece, puteau găzdui până la 30 de oaspeţi, permiţându-le să se relaxeze …

Citește mai mult

Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918): context, decizii și implicații politice.

La începutul secolului XX, Basarabia se afla sub dominația Imperiului Rus, în urma Tratatului de la București din 1812, care a cedat teritoriul dintre Prut și Nistru de la Principatul Moldovei către Rusia. Această perioadă a fost marcată de politici de rusificare și de încercări de a suprima identitatea națională românească. Cu toate acestea, în rândul populației locale s-au menținut …

Citește mai mult

Parte din rețeaua noastră: Facla.ro | Enciclopedic.ro