Italia a primit 266 de antichităţi confiscate în SUA

Italia a primit recent 266 de antichităţi care fuseseră furate şi vândute unor colecţionari privaţi şi muzee din Statele Unite. Oficialii au declarat că aceste obiecte valorau „câteva zeci de milioane de euro”.

Potrivit Associated Press, printre obiectele returnate se numără 145 de artefacte confiscate recent dintr-un depozit din New York aparţinând comerciantului de artă britanic Robin Symes. Există, de asemenea, 65 de obiecte pe care un colecţionar le-a oferit colecţiei Menil din Houston. În cele din urmă, muzeul a refuzat să preia operele.

Unitatea de artă a poliţiei militare din Italia a declarat într-un comunicat de presă că obiectele au fost „returnate spontan” de colecţionar către Ministerul Culturii din ţară, după ce anchetatorii au stabilit că acestea provin „din săpături clandestine în zone arheologice” şi au fost exportate ilegal.

În comunicatul de presă al carabinierilor se spunea, de asemenea, că obiectele făceau deja parte din Colecţia Menil, dar muzeul a declarat pentru Associated Press că acest lucru nu este adevărat. După ce un colecţionar a contactat muzeul anul trecut în legătură cu donarea artefactelor, un curator al muzeului l-a îndrumat pe colecţionar către ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, „care a alertat muzeul că Italia revendică obiectele”.

Citește și Arheologii din Italia au descoperit 24 de statui antice din bronz în Toscana

Patruzeci şi două dintre obiectele returnate de SUA în Italia la începutul acestei luni, dintre care multe au fost, de asemenea, legate de Symes sau vândute administratorului Muzeului Metropolitan de Artă, Shelby White, valorează 3,5 milioane de dolari, potrivit procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg.

Biroul procurorului din Manhattan a mai spus că cele 42 de piese pe care le-a returnat Italiei au fost recuperate în cadrul mai multor anchete penale în curs de desfăşurare şi au fost anterior traficate de cunoscuţi contrabandişti, printre care Giacomo Medici, Giovanni Franco Becchina şi Edoardo Almagià.

Printre obiectele returnate se numără o vază mare de tip calyx krater din Apulian din 335 î.Hr., două picturi etrusce pe plăci de faianţă din 440 î.Hr., cinci monede de aur şi o fibulă de aur, un tip de broşă de la sfârşitul secolului al III-lea sau începutul secolului al IV-lea d.Hr.

Întoarcerea acestor 266 de obiecte marchează a cincea repatriere legată de Symes în mai puţin de trei luni. Luna trecută, biroul procurorului din Manhattan a restituit în Libia două obiecte a căror valoare este estimată la 1,26 milioane de dolari.