Comunitățile italiene și române s-au întâlnit joi la Arcole, în nordul Italiei, între Veneția și Verona, în fața obeliscului ridicat de Napoleon Bonaparte, care comemorează lupta care i-a permis generalului francez să avanseze în războiul dintre Franța și Austro Ungaria.
Momentul a fost organizat de municipalitatea locală și Eparhia Ortodoxă Română de Verona.
”A fost o ceremonie fără precedent nu doar în Arcole, ci și în întreaga zonă de est a Veronei. La început a fost un moment de rugăciune ortodoxă, dar cu o largă anvergură ecumenică, dat fiind faptul că Tatăl Nostru au fost recitate la fel ca formulele catolice, urmat de discursurile de comemorare și încheiat cu imnurile naționale italian și românesc, cu depunerea la baza obeliscului a unui vas de flori de către municipalitatea din Arcole și a unei coroane de lauri de către Biserica Ortodoxă Română Veroneză. A fost prezent și preotul paroh din Arcole, Don Fabio Tambara, care a subliniat că „împărtășirea între religii nu este deloc de la sine înțeleasă””, scrie L’Arena.
În 1796, aproximativ 300 de soldați români au pierit aici, majoritatea din Transilvania, din zona Făgărașului și a Năsăudului, trupe de grăniceri, care la acea vreme aparținea Imperiului Habsburgic, a amintit părintele Daniel Stîngă, parohul comunității ortodoxe românești din Arcole și San Bonifacio.
Citește și Statuete din aur şi bijuterii valoroase, furate dintr-un muzeu din nordul Italiei
”Printr-o coincidență, aproximativ 300 de români trăiesc astăzi în Arcole. În această perioadă organizăm diferite ceremonii de comemorare a soldaților români căzuți în nordul Italiei, dar este pentru prima dată când ne întâlnim la Arcole. Astăzi ne amintim de morții italieni și români căzuți în 1796, de ambele părți, pentru că ambele părți au luptat și și-au dat viața pentru idealuri, pe care se bazează Europa noastră de astăzi. Aceste valori suntem astăzi aici pentru a le transmite noilor generații”, a completat preotul Gabor Codrea, decanul comunității ortodoxe românești din Verona.
De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți ai Companiei de carabinieri din San Bonifacio.
„Astăzi, acest obelisc trebuie să devină un monument european al păcii”, a subliniat primarul Alessandro Ceretta. „Mii și mii de oameni au fost implicați aici în trei zile, cu mii de morți, greu de cuantificat chiar și astăzi, cu suferințe imense atât în rândul militarilor celor două tabere, cât și în rândul populației rezidente. Reprezentanți ai instituțiilor militare austriece și franceze au venit aici pentru a comemora această exterminare, iar la fiecare trei ani comemorăm acea bătălie de acum 228 de ani, nu pentru a comemora o victorie militară, ci ca un avertisment pentru ca dezastre precum cel care s-a întâmplat aici să nu se mai repete niciodată în Europa și în lume”, a completat primarul.
Citește și Napoleon și Războaiele Napoleoniene: Transformarea Europei în secolul al XIX-lea
Bătălia de la Arcole a avut loc între 15-17 noiembrie 1796, în timpul campaniei din Italia a generalului Napoleon Bonaparte împotriva Austriei.
Armata franceză condusă de Napoleon încerca să traverseze râul Adige în drum spre Arcole, însă era oprită de forțele austriece mult superioare numeric, conduse de generalul Josef Alvinczy.
În ziua de 15 noiembrie, după lupte grele, francezii reușesc să cucerească podul de peste Adige, apărat de două regimente compuse exclusiv din români ardeleni, însă regrupați, românii, apărați de restul armatei austro-ungare, reușesc să respingă asaltul.
A doua zi, dimineața, Napoleon pornește un atac masiv pentru recucerirea podului. Lupte aprige au loc în zona podului și a digurilor. Francezii sunt pe punctul de a fi învinși, însă Napoleon organizează o debarcare improvizată peste Adige în amonte de pod, prin vaduri. Corpul expediționar francez surprinde austriecii și îi înving pe aceștia.
Pe 17 noiembrie, austriecii sunt încercuiți și forțați să se retragă. Bătălia se încheie cu victoria decisivă a francezilor.
Acest succes îi permite lui Napoleon să continue campania în Italia și să cucerească Veneția. A fost una din luptele care i-a consolidat reputația de geniu militar a lui Napoleon Bonaparte.