Iulia Popovici a fost numită secretar de stat la Ministerul Culturii

Iulia Popovici, jurnalistă, critic de teatru și de film, a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii, printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu. Noul secretar de stat a mai lucrat în aceeași instituție în 2016, pe post de consilier al ministrului Corina Șuteu.

Iulia Popovici scrie pentru Observator Cultural, Adevărul sau Dilema Veche și a mai lucrat ca expert în cadrul unor proiecte culturale. Ea a fost nominalizată de USR în ianuarie pentru această funcție.

Într-o postare publicată luna trecută pe pagina sa de Facebook scria:

“Aseară, Biroul Național al USR m-a nominalizat pentru funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii. Cu scrisoare de intenție, audieri, vot. Deși nu sînt membru de partid. Și aș vrea să le mulțumesc, pentru toată susținerea, oamenilor buni ca pîinea caldă din USRPLUS Neamț și multor altora, se știu ei și nu-s sigură că vor să fie nominalizați.

Presimt că o parte a lumii va striga „trădare, trădare, de trei ori trădare“, iar o altă parte va simți că s-a-ntors lumea cu susu-n jos, nu mai e, domle, cum era, cu-ai noștri cei buni (estimez că vor fi și mesaje sfătoase trimise către „responsabili“, cu avertismente despre amarnica greșeală făcută).

E absolut normal, se cheamă diversitate umană. Pe toți îi aștept, oricînd, să punem mîna împreună la construcția de sistem.Mie mi-e frică de ceea ce urmează, dacă, în final, voi fi numită (dap, pînă nu apare în Monitorul Oficial, nu există). Pentru că nevoile sînt mari, așteptările, la fel, și multe lucruri de făcut trebuiau să fi fost deja pornite.

Citește și Ministerul Culturii a numit managerul interimar al Muzeului Ororilor Comunismului în România

Și nimeni nu va „salva“ cultura română, în nici o latură a ei, prin purul gest de voință. Cu atît mai puțin după 30 de ani și în pandemie. Dar voi face tot ce-mi stă în putință și-n știință să mișc tot ce se poate mișca. În primul rînd pentru cultura independentă.

La un moment dat, cineva mi-a spus că e foarte curios ce-o să mai postez eu pe FB dacă sînt numită secretar de stat. Răspunsul e simplu: pentru că am o datorie față de întregul sector, voi spune mereu ce fac, ce încerc să fac, ce-mi iese și ce nu-mi iese (și nu e informație clasificată, desigur).

Ce NE iese și ce nu NE iese, fiindcă treaba asta nu e pe persoană fizică. Nici eu nu-s tocmai Wonder Woman. Guvernarea e chestie de echipă – oamenii cu care voi lucra direct, echipa Ministerului Culturii, de la ministrul Gheorghiu la oamenii care muncesc zilnic acolo, și echipa USRPLUS (da, e un guvern politic, în care o alianță, nu zeii, mi-au dat încrederea).

Iar orice schimbare se face împreună cu cei pe care ea îi vizează.(Anunț de pe acum că, dacă sînt în final numită, vinerea vom avea o oră de discuții, pe Zoom sau FB, cu toți cei care doresc să poarte un astfel de dialog, despre MC și problemele culturii. Căci vinerea e zi scurtă…)Să facem bine să nu fie rău, cum spun clasicii.”