Joan Didion, legendă a literaturii americane, a murit la 87 de ani

Scriitoarea şi jurnalista Joan Didion, o legendă a literaturii americane, cunoscută pentru cronicile sale despre California anilor 1960, a murit joi la vârsta de 87 de ani, informează cotidianul The New York Times și BBC.

Joan Didion a decedat în reședința ei din Manhattan, în urma unor complicații medicale cauzate de Parkinson, afecțiune de care suferea de mai mult timp.

Scriitoarea s-a remarcat în anii 1960 ca unul dintre pionierii „noului jurnalism”, combinând tehnicile tradiționale de relatare cu stilul literar şi reflecții personale. Joan Didion a publicat cinci romane, zece cărţi de non-ficţiune şi o piesă de teatru. „The Year of Magical Thinking” a câştigat în 2005 National Book Award.

Colecţia ei de eseuri din 1969 „Slouching Toward Bethlehem”, un titlu împrumutat de la poetul William Butler Yeats, a analizat cultura socială din statul ei natal, California. Volumul oferă cititorilor o imagine lipsită de simpatie asupra culturii hippie emergente din San Francisco, iar criticii literari de la The New York Times au afirmat că acea colecţie reprezenta „unul dintre cele bune texte de revistă publicate de cineva în această ţară în ultimii ani”.

Citește și Sally Ann Howes, vedeta strălucitoare a scenei și a ecranului, a murit la 91 de ani

Scriitorul britanic Martin Amis a spus că Joan Didion era „poeta marii deşertăciuni californiene” şi considera că textele ei erau deosebit de incisive atunci când descriau realitatea din acest stat american. Romanul ei din 1970 „Play It as It Lays” prezintă oraşul Los Angeles, văzut din perspectiva unui actor turbulent, ca un loc strălucitor şi insipid, în timp ce colecţia ei de eseuri din 1973 „Where I Was From” vorbeşte despre cultura din acest stat, despre sine şi despre îndelungata istorie californiană a familiei sale.

Scriitoarea s-a născut pe 5 decembrie 1934 în orașul californian Sacramento, şi-a petrecut întreaga viaţă lucrând şi locuind la Los Angeles şi New York. După căsătoria cu scriitorul John Gregory Dunne, a prACTICAT jurnalismul politic, publicându-şi experiențele în 2001 în volumul „Political Fictions”.

Medaliată în 2013 de Barack Obama.