Joe Biden: Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o eră

Casa Albă a transmis, joi, o declaraţie a preşedintelui Joe Biden şi a primei doamne Jill Biden cu ocazia decesului Reginei Elisabeta a II-a, în care preşedintele SUA arată că Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh, ea a definit o eră.

”Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o eră. Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezenţă stabilizatoare şi o sursă de confort şi mândrie pentru generaţii de britanici, inclusiv pentru mulţi dintre cei care nu şi-au cunoscut ţara fără ea. O admiraţie statornică pentru Regina Elisabeta a II-a a unit oamenii din întregul Commonwealth. Cele şapte decenii ale domniei sale istorice au fost martorele unei epoci de progres uman fără precedent şi ale unui progres al demnităţii umane”, se arată în mesajul preşedintelui Statelor Unite ale Americii. 

Joe Biden arată că Regina ”a fost primul monarh britanic cu care oamenii din întreaga lume au putut simţi o legătură personală şi imediată – fie că au auzit-o la radio când era o tânără prinţesă vorbindu-le copiilor din Regatul Unit, fie că s-au adunat în jurul televizoarelor pentru încoronarea ei, fie că au urmărit pe telefon ultimul ei discurs de Crăciun sau Jubileul de platină, iar ea, la rândul ei, şi-a dedicat întreaga viaţă în slujba lor”. 

Citește și Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani. Fișă biografică

”Susţinută de iubitul ei prinţ Philip timp de 73 de ani, regina Elisabeta a II-a a condus întotdeauna cu graţie, cu un angajament de nezdruncinat faţă de datorie şi cu puterea incomparabilă a exemplului ei. Ea a îndurat pericolele şi privaţiunile unui război mondial alături de poporul britanic şi i-a mobilizat în timpul devastării unei pandemii globale, pentru a privi spre zile mai bune.

Prin dedicarea sa faţă de patronatele şi organizaţiile caritabile pe care le patronează, a sprijinit cauze care au ridicat oamenii şi au extins oportunităţile. Manifestând prietenie şi respect faţă de naţiunile nou-independente din întreaga lume, ea a înălţat cauza libertăţii şi a încurajat legături durabile care au contribuit la consolidarea Commonwealth-ului, pe care l-a iubit atât de mult, într-o comunitate care să promoveze pacea şi valorile comune.

Joe Biden afirmă în mesaj că ”Regina Elisabeta a II-a a fost o femeie de stat de o demnitate şi o constanţă de neegalat, care a aprofundat alianţa fundamentală dintre Regatul Unit şi Statele Unite. Ea a contribuit la a face ca relaţia noastră să fie specială”.

Citește și Marea Britanie va găzdui în 2023 concursul Eurovision

”Am întâlnit-o pentru prima dată pe regină în 1982, călătorind în Marea Britanie ca parte a unei delegaţii a Senatului. Şi am fost onoraţi că ne-a oferit ospitalitatea sa în iunie 2021, în timpul primei noastre călătorii peste hotare în calitate de preşedinte şi de primă doamnă, unde ne-a fermecat cu spiritul său, ne-a emoţionat cu bunătatea sa şi ne-a împărtăşit cu generozitate înţelepciunea sa.

În total, ea s-a întâlnit cu 14 preşedinţi americani. Ea i-a ajutat pe americani să comemoreze atât aniversarea fondării Jamestown, cât şi bicentenarul independenţei noastre. Şi a fost solidară cu Statele Unite în cele mai întunecate zile de după 11 septembrie 2001, când ne-a reamintit în mod emoţionant că „Durerea este preţul pe care îl plătim pentru iubire”, spune preşedintele SUA. 

”În anii următori, aşteptăm cu nerăbdare să continuăm o prietenie strânsă cu Regele şi Regina Consort. Astăzi, gândurile şi rugăciunile oamenilor din toate Statele Unite sunt alături de poporul Regatului Unit şi al Commonwealth-ului în durerea lor. Transmitem cele mai profunde condoleanţe Familiei Regale, care nu îşi plânge doar Regina, ci şi pe draga lor mamă, bunică şi străbunică. Moştenirea ei va rămâne mare în paginile istoriei britanice şi în povestea lumii noastre”, mai afirmă preşedintele SUA în mesajul de condoleanţe.