Jules Verne (8 februarie 1828-24 martie 1905)

„Pentru un gânditor, un visător, un filozof, nimic nu este mai emoționant decât plecarea unui vas; imaginația îl urmează firesc în bătăliile cu marea, cu vântul, în cursa aventuroasă care nu se sfârșește întotdeauna într-un port.” (Jules Verne, Căpitanul Hatteras)

La 8 februarie 1828 se năștea la Nantes scriitorul Jules Gabriel Verne care, așa cum mărturisea mai târziu, și-a petrecut întreaga copilărie în tumultul unui mare oraș comercial, punct de venire și de plecare a numeroase vapoare de cursă lungă, de unde și pasiunea lui pentru mare, bărci și călătorii.

Pasionat de știință și de geografie în egală măsură, autorul „Călătoriilor extraordinare” a imaginat o lume care a influențat generații întregi de cititori de toate vârstele, rămânând până în prezent – potrivit Index Translationum, 2011 – cel mai tradus scriitor francez din toate timpurile. Romanele sale, care au precedat și au inspirat o întreagă literatură SF, continuă să fascineze prin acuratețea descrierii unor invenții sau călătorii greu de imaginat la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Jules Verne a scris și publicat peste 60 de cărți, dintre care cele mai apreciate rămân „Călătoriile extraordinare”; cinci romane ale acestei serii au legătură cu provinciile românești, prin locurile descrise sau prin personaje: călătoria din „Kéraban Încăpățânatul” oferă prilejul descrierii Dobrogei și a Mării Negre, acțiunea din „Mathias Sandorf” și „Castelul din Carpați” se desfășoară în Transilvania, „Pilotul de pe Dunăre” descrie cursul Dunării în România, iar în „Claudius Bombarnac” unul dintre personaje este român. Atenția acordată de scriitor spațiului românesc nu trebuie să surprindă, ea poate fi asociată interesului crescând al opiniei publice franceze față de români și de România în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, materializat printr-o adevărată explozie publicistică în capitala Franței. (Ion Hobana, „Jules Verne în România?”, Editura Fundației Culturale Române, București, 1986)

Citește și Arhivele Naționale din Moldova publică listele cu numele persoanelor deportate în Siberia (6-9 iulie 1949)

O întâlnire care a influențat evoluția scriitorului Jules Verne a fost cea cu Pierre-Jules Hetzel, a cărui editură i-a publicat cărțile timp de 40 de ani, începând din 1863, când primul său roman, „Cinci săptămâni în balon”, s-a bucurat de un succes răsunător, atât în Franța, cât și în străinătate.

Cartea pe care v-o propunem astăzi, în format digital, este tot un rezultat al acestei colaborări editoriale prestigioase. Este vorba de „Les voyageurs du XIX-e siècle”, scrisă de Jules Verne și publicată de Editura J. Hetzel, la Paris, în 1880, ediție ce conține 51 de desene realizate de Léon Benett și 57 de facsimile și hărți de Mathis și Morieu. Volumul a făcut parte din Biblioteca B. P. Hasdeu și se păstrează în Biblioteca Arhivelor Naționale. Din păcate, în colecția noastră nu s-a păstrat coperta originală a cărții.

De asemenea, vă oferim un autograf, păstrat în colecția Personalități, pe care scriitorul Jules Verne îl trimitea unei domnișoare, însoțit de câteva rânduri, în mai 1894.

Atât documentul cât și cartea sunt accesibile publicului interesat prin intermediul Sălii de Studiu a Arhivelor Naționale.