Jurnalista rusă anti-război Marina Ovsyannikova a fost reţinută

Jurnalista de televiziune rusă care a protestat împotriva războiului Moscovei împotriva Ucrainei, Marina Ovsyannikova, a fost reţinută, potrivit avocatului ei. Ea s-a întors recent în Rusia, după ce a lucrat pentru ziarul german Die Welt, transmit AFP şi dpa.

Avocatul ei, Dmitri Zakhvatov, a confirmat arestarea acesteia pentru agenţia de presă de stat Ria-Novosti, dar a spus că nu ştie unde a fost dusă Ovsyannikova. „Presupun că are legătură, într-un fel sau altul, cu actul ei de protest”, a adăugat el.

„Marina a fost reţinută”, a scris şi anturajul ei pe contul de Telegram al jurnalistei. „Nu există nicio informaţie despre locul în care se află”.

Pe internet au fost postate fotografii ale acesteia care o arată cum este condusă de poliţişti într-un microbuz. Observatorii protestelor din Rusia, OVD-Info din Moscova şi Cinema for Peace din Germania au raportat arestarea.

Citește și Oleksandr Makhov, jurnalist ucrainean înrolat după invazia rusă, a fost ucis

Nu a fost făcută nicio declaraţie oficială cu privire la rapoartele privind detenţia ei.

În martie, jurnalista Marina Ovsyannikova l-a numit pe Putin „criminal de război” și a spus că Rusia este agresorul. 

Astfel de declaraţii ar putea declanşa urmărirea penală pentru publicarea de „informaţii false” despre armată şi „denigrarea” acesteia, infracţiuni care pot atrage pedepse grele cu închisoarea.

Ovsyannikova a devenit faimoasă pe plan internaţional peste noapte, în martie, când a întrerupt o transmisiune TV în direct, ţinând în mână un afiş anti-război. Ea a fost reţinută atunci pentru scurt timp şi apoi eliberată.