Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a fost arestată sub acuzaţia că a ”discreditat” armata

Distribuie

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, care a devenit celebră după ce a întrerupt jurnalul unui post rus de stat de televiziune afişând un mesaj împotriva ofensivei ruse în Ucraina, a fost arestată miercuri sub acuzaţia că a ”discreditat” armata, anunţă avocatul acesteia, relatează AFP.

”Suntem, în acest moment, la anchetatori. O anchetă a fost deschisă” împotriva lui Marina Ovsiannikova cu privire la ”difuzare de informaţii false” despre armata rusă, declară AFP avocatul Dmitri Zahvatov. ”Ea a fost arestată”, anunţă el.

Anchetatorii urmează să decidă acum dacă Marina Ovsiannikova, mama a doi copii minori, va fi plasată în detenţie provizorie sau va rămâne în libertate până la proces, potrivit avocatului.

Marina Ovsiannikova a fost condamnată în două rânduri, de la sfârşitul lui iulie, la plata unor amenzi, cu privire la ”discreditarea” armatei ruse, după ce a publicat pe reţele de socializare mesaje prin care a criticat ofensiva rusă în Ucrana.

Două condamnări la un interval mai mic de şase luni conduc la deschiderea unui dosar penal, cu consecinţe judiciare mult mai dure.

Marina Ovsiannikova a devenit celebră la mijloocul lui martie, după ce a intrat, în timpul jurnalului, pe platoul de filmare al unei televiziuni de stat pro-Kremlin la care muncea.

Citește și Wikimedia, sancționată de Rusia din cauza încălcării legislaţiei ruse în contextul războiului din Ucraina

Ea purta o pancartă prin care denunţa ofensiva rusă în Ucraina şi ”propaganda” presei controlate de puterea rusă.

Imagini cu gestul său au făcut înconjurul lumii.

Numeroase persoane i-au salutat curajul, în contextul unei reprimări a tuturor vocilor critice în Rusia.

Ea nu este susţinută în unanimitate în rândul opoziţiei ruse. Unii opozanţi ruşi îi reproşează anii în care a muncit la postul Pervi Kanal, o ”portavoce” a Kremlinului.

După ce a muncit mai multe luni în străinătate, la ziarul german Die Welt, ea a anunţat, la începutul lui iulie, că s-a întors în Rusia pentru a rezolva un contencios cu privire la păstrarea celor doi copii.

Rusia, care s-a angajat de mulţi ani într-o reprimare a vocilor critice ale Kremlinului, şi-a înăsprit în mod considerabil arsenalul împotriva celor care denunţă puterea rusă, după invazia Ucrainei, la 24 februarie.