Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a fugit din Rusia

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, plasată în arest la domiciliu din cauză că a denunţat Războiul rus în Ucraina, a fugit din Rusia, împreună cu fiica sa, declară luni AFP avocatul acesteia.

”Ovsiannikova a părăsit Rusia împreună cu fiica sa, la câteva ore după ce a părăsit apartamentul în care era plasată în arest la domiciliu”, declară AFP avocatul Dmitri Zahvatov.

Jurnalista rusă şi fiica acesteia se află în Europa, anunţă el.

Dmitri Zahvatov face acest anunţ la două săptămâni după ce autorităţile ruse au emis un aviz de căutare, care sugerează că jurnalista a fugit.

Ea a fost inculpată, în august, cu privire la ”difuzare de informaţii false” despre armata rusă – o infracţiune care poate fi pedepsită cu până la zece ani de închisoare – şi a fost plasată în arest la domiciliu de către un tribunal din Moscova, care i-a interzis să folosească orice mijloc de comunicare.

La jumătatea lui martie, la câteva zile după invazia Ucrainei, Marina Ovsiannikova a apărut într-un jurnal televizat de seară, la Pervîi Kanal, unde lucra de 20 de ani, ţinând o pancartă cu un mesaj prin care critica ofensiva militară a lui Vladimir Putin în Ucraina.

Citește și Dirijorul ucrainean Iuri Kerpatenko a fost ucis în locuinţa sa

Ea a agitat, în direct, această pancartă, prin care îndemna la oprirea războiului, iar pe ruşi ”să nu creadă în propagandă”.

În urma acestui gest de protest, ea a fost reţinută o scurtă perioadă de timp şi a fost amendată. Jurnalista a plecat, apoi, din Rusia, pentru a lucra la publicaţia germană Die Welt.

În iulie, ea s-a întors în Rusia, cu scopul de a încerca să păstreze tutela celor doi copii minori, pe care soţul său, care trăieşte în continuare în Rusia, încerca să i-a ia.

În pofida riscurilor, ea a continuat să critice, de la Moscova, atât puterea rusă cât şi războiul, după care a fost arestată din nou şi inculpată cu privire la ”difuzare de informaţii false” despre armata rusă.