Jurnalişti arestaţi la Moscova în timpul unei manifestaţii la care au participat soţii de soldaţi 

Poliţia rusă a reţinut cel puţin douăzeci de jurnalişti sâmbătă, în timpul unui miting în Piaţa Roşie organizat de soţiile soldaţilor care luptă în Ucraina şi care cer întoarcerea soţilor lor de pe front, scrie AFP.

Un cameraman AFP care a fost reţinut în timpul manifestaţiei a declarat că aproximativ 20-25 de jurnalişti, inclusiv reporteri străini, se aflau cu el într-o dubă celulară în drum spre o secţie de poliţie din capitală.

De mai multe săptămâni, soţiile soldaţilor mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina se reunesc în mod regulat în faţa Kremlinului în semn de protest.

Furia rudelor rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022 este un subiect sensibil pentru autorităţi, care s-au abţinut până acum să reprime această mişcare incipientă.

În trecut, în timpul altor manifestaţii de acest tip la Moscova, poliţia s-a abţinut să intervină, deşi orice izbucnire de proteste este de obicei reprimată sever în Rusia.

Activismul soţiilor mobilizatorilor a fost în mare parte ignorat de mass-media de stat din Rusia, în timp ce Kremlinul doreşte să afişeze o imagine de unitate în jurul lui Putin înaintea inevitabilei sale realegeri la alegerile prezidenţiale din martie.

Potrivit lui Vladimir Putin, 244.000 de soldaţi luptă în prezent în Ucraina, dintr-un total de 617.000 de militari.

Citește și Ucraina: Jurnalist de investigații, ținta intimidărilor