Coordonatorul video al Agenţiei France-Presse, Arman Soldin, care a fost ucis în Ucraina pe 9 mai, a fost decorat postum cu Legiunea de onoare, potrivit Journal officiel.
„Cu rangul de cavaler şi cu efect de la 28 iunie 2023, Arman Soldin a fost decorat prin decretul preşedintelui Republicii din 13 iulie 2023”, se arată în comunicat.
Arman Soldin a fost ucis într-un atac cu rachete Grad ruseşti în estul Ucrainei, în apropiere de oraşul asediat Bahmut. Soldin avea 32 de ani.
El făcea parte dintr-o echipă de cinci reporteri AFP care îi însoţeau pe soldaţii ucraineni pe frontul cel mai activ, în apropiere de satul Chassiv Iar.
„Suntem emoţionaţi de această onoare pentru Arman”, a declarat directorul de ştiri al AFP, Phil Chetwynd. Acest premiu postum „onorează jurnalismul său superb şi ajută să-i păstrăm vie memoria”, a adăugat el.
Un val de mesaje de condoleanţe au fost transmise după moartea sa. De la instituţii, personalităţi politice franceze, precum preşedintele Emmanuel Macron, şi străine, din lumea media… Până la decorarea sa vineri, de Ziua Naţională, cea mai înaltă distincţie din codul francez.
Legiunea de Onoare, acordată în timpul vieţii aleşilor sau postum, recompensează atât personalul militar, cât şi pe cel civil, pentru servicii aduse naţiunii şi merite deosebite. A fost introdusă de Napoleon Bonaparte în 1802 şi cuprinde cinci grade, de la Chevalier la Grande-Croix.
Arman Soldin a fost lăudat de toţi pentru umanismul său şi descris de colegii săi ca un jurnalist „mereu serios” şi care „filma cât mai atent posibil” chiar şi în cele mai dificile zone.
Citește și Anchetă în Franța pentru crimă de război după uciderea jurnalistul AFP Arman Soldin în Ucraina
El „avea acea capacitate rară de a găsi în oroare viaţa şi chiar, aş spune, poezia”. În mijlocul haosului şi al violenţei, „el nu a eşuat niciodată în a documenta cu umanitate viaţa de zi cu zi a unei populaţii care luptă pentru supravieţuire”, a apreciat ministrul Culturii, Rima Abdul Malak, în cadrul unui omagiu organizat de AFP la 1 iunie.
Aflat la Londra înainte de a pleca în Ucraina, Arman a fost coordonatorul video acolo din septembrie 2022 şi a vizitat în mod regulat linia de front a unei invazii lansate de Rusia în februarie şi care încă face ravagii.
Copil al războiului, din Bosnia până în estul Ucrainei, Arman Soldin a fugit din Sarajevo spre Franţa în braţele mamei sale. Avea abia un an.
„Mi-aş fi dorit să fiu mai puţin mândru de tine, iar tu mai viu. Mi-aş fi dorit să fi continuat să te iubesc, alături de mine”, a spus ea la înmormântare.
În fiecare zi, colegul său Emmanuel Peuchot, experimentat pentru zone ostile, a putut fi martor la „francheţea” fratelui său mai mic. Pentru că, în mod fundamental, Arman era o persoană care „iubea oamenii”.
Arman Soldin a plecat „cu camera în mână”, cu un „chip frumos” care nu trăda nicio suferinţă.
Dimitar Dilkoff, un fotograf AFP, a fost alături de el cu puţin timp înainte: „Era ca întotdeauna, glumeţ”.
La 10 mai, Parchetul antiterorist francez a deschis o anchetă pentru crime de război, încredinţată Oficiului central de luptă împotriva crimelor împotriva umanităţii şi a crimelor de ură, pentru a stabili circumstanţele tragediei.