Procesul – cu uşile închise – al jurnalistului belarus Andrzej Poczobut, un reprezentant al minorităţii poloneze, a început luni în Belarus, în toiul unei reprimări a criticilor preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko şi unor tensiuni între Minsk şi Varşovia, relatează AFP.
Însărcinatul cu afaceri ai diplomaţiei poloneze la Minsk, Marcin Wojciechowski, declară AFP că acest proces a început la Grodno, în vestul Belarusului – un oraş care a făcut parte din Polonia în perioada 1019-1939 -, în care trăieşte o importantă minoritate poloneză, considerat un bastion al opoziţiei belaruse.
Andrzej Poczobut, în vârstă de 49 de ani, este judecat din cauză că a îndemnat la impunerea unor sancţiuni internaţionale Belarusului şi ”incitare la ură”. El riscă 12 ani de închisoare.
Polish journalist Andrzej Poczobut is being tried in Hrodna today. He is accused of calling for sanctions and inciting hatred. Poczobut faces from 5 to 12 years of imprisonment.
— Belarusian Hajun project (@MotolkoHelp) January 16, 2023
1/2 pic.twitter.com/gmi4JnheLk
Un corespondent în Belarus al reputei publicaţii poloneze Gazeta Wyborcza şi un activist al drepturilor omului ale minorităţii poloneze în Belarus, el a fost arestat în martie 2021.
Însărcinatul cu afaceri al diplomaţiei poloneze la Minsk declară că nu a fost autorizat, luni, să intre în sala de şedinţe şi că procesul a început după aceea cu uşile închise.
Adjunctul ministrului polonez de Externe Piotr Wawrzyk a îndemnat luni, la postul public de radio, la eliberarea jurnalistului, apreciind că ”acuzaţiile care-l vizează n-au nicio legătură cu realitatea”.
”Poczobut nu s-a suspus. (Autorităţile belaruse) i-au oferit libertatea dacă pleacă din ţară, dar a refuzat”, subliniază, la rândul său, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Asociaţiei Belaruse a Jurnaliştilor, Boris Goretski.
Citește și Iran: Jurnalistul Mehdi Beikoghli, arestat după publicarea unor interviuri
Relaţiile Varşoviei cu Minskul s-au tensionat în ultimii ani. Numeroşi opozanţi belaruşi au obţinut azil politic în Polonia, de unde continuă să militeze în mod activ.
Cele două ţări au poziţii opuse în Războiul rus din Ucraina. Minskul susţine Moscova în ofensiva sa militară, iar varşovia este unul dintre marii aliaţi ai Kievului.
Acest proces se înscrie într-o atmosferă de reprimare permanentă în belarus.
În urma alegerilor prezidenţiale contestate din august 2020, regimul Lukaşenko a reprimat manifestaţii istorice ale opoziţiei, prin arestări în masă, exiluri forţate şi încarcerea unor activişti şi jurnalişti.
Potrivit centrului belarus Viasna de apărarea drepturilor omului, în Belarus există în prezent peste 1.400 de deţinuţi politici.