Jurnalistul Evan Gershkovich a fost pus oficial sub acuzare în Rusia pentru spionaj

Anchetatorii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) l-au acuzat vineri oficial de spionaj pe Evan Gershkovich, reporterul publicaţiei americane „The Wall Street Journal”, dar acesta a negat acuzaţiile şi a declarat că lucra ca jurnalist, relatează Reuters.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a declarat la 30 martie că l-a reţinut pe Evan Gershkovich în oraşul Ekaterinburg din Urali şi că a deschis un dosar de spionaj împotriva tânărului de 31 de ani pentru că a colectat ceea ce ruşii spun că sunt secrete de stat despre complexul industrial militar.

„Gershkovich a fost inculpat”, a declarat o sursă citată de Interfax.

TASS a relatat că anchetatorii FSB l-au acuzat oficial pe Gershkovich de spionaj în interesul Statelor Unite, dar acesta a negat acuzaţia. „El a negat categoric toate acuzaţiile şi a declarat că a fost angajat în activităţi jurnalistice în Rusia”, a declarat TASS citând o sursă neidentificată. Sursa TASS a refuzat să facă alte comentarii, invocând caracterul confidenţial al cazului.

Gershkovici este primul jurnalist american reţinut în Rusia sub acuzaţia de spionaj de la sfârşitul Războiului Rece.

The Wall Street Journal a negat că Gershkovich ar fi spionat şi a cerut eliberarea imediată a „reporterului său de încredere şi dedicat”. Publicaţia financiară americană a spus că arestarea reporterului său reprezintă „un afront brutal la adresa libertăţii presei şi ar trebui să stârnească indignarea tuturor oamenilor şi guvernelor libere din întreaga lume”.

Citește și NATO cere „eliberarea imediată” a jurnalistului Evan Gershkovich, arestat în Rusia

Kremlinul a declarat că Gershkovich a făcut spionaj „sub acoperirea” slujbei de jurnalist. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Gershkovici a fost prins în flagrant în timp ce încerca să obţină secrete.

Statele Unite au îndemnat Rusia să îl elibereze pe Gershkovich şi au calificat drept ridicole afirmaţiile ruseşti de spionaj. Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut personal eliberarea lui Gershkovici.

Liderul rus Vladimir Putin încă nu a comentat public cazul.

Vorbitor fluent de limba rusă, fiu al unor emigranţi sovietici şi crescut în New Jersey, Gershkovich s-a mutat la Moscova la sfârşitul anului 2017 pentru a se alătura publicaţiei de limbă engleză Moscow Times, iar ulterior a lucrat pentru agenţia franceză de ştiri AFP.

Rusia a anunţat începerea „operaţiunii sale militare speciale” în februarie 2022, chiar în momentul în care Gershkovich se afla la Londra, pe punctul de a se întoarce în Rusia pentru a se alătura biroului din Moscova al Wall Street Journal. S-a decis să locuiască la Londra, dar să călătorească frecvent în Rusia pentru a face reportaje în calitate de corespondent acreditat pe lângă Ministerul rus de Externe.

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe rețelele sociale. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!