Jurnalistul francez, Olivier Dubois, răpit în Sahel în aprilie 2021, eliberat

Jurnalistul francez Olivier Dubois, ostatic în Mali aproape doi ani, a fost eliberat. A fost cea mai lungă perioadă pentru un jurnalist francez ţinut ostatic de la războiul din Liban, informează Organizaţia Reporteri fără Frontiere.  

Eliberarea lui Olivier Dubois a fost o mare uşurare pentru toată lumea. A stat ostatic în Mali aproape doi ani, mai exact 711 zile. Îmbrăcat într-o cămaşă albă şi cu o geantă pe umăr, Olivier Dubois a ajuns pe aeroportul Niamey zâmbind. Este un om liber. „Mă simt obosit, dar sunt bine”, a declarat Olivier Dubois corespondentului RFI din Niger, nerăbdător să vorbească cu cei dragi. ”Asta e tot ce gândesc”, a spus Olivier. ”Am așteptat asta aproape doi ani”.

Jurnalistul francez a mulţumit guvernului francez și autorităților nigeriene, care au făcut eforturi pentru eliberarea sa. Nu a uitat să vorbească şi despre RFI care a transmis în fiecare lună mesaje de la rudele sale.

Citește și TikTok, investigat în SUA pentru spionarea unor jurnalişti

Şi preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat ”imensa uşurare” după eliberarea lui Olivier. „Mare recunoștință pentru Niger pentru această eliberare”, a declarat președintele francez într-un tweet după ce a vorbit la telefon cu jurnalistul. Într-o declarație semnată de Palatul Elysée se spune că președintele a aflat despre ”eliberarea lui Olivier Dubois de la autoritățile nigeriene”, fără alte detalii legate de circumstanțele în care s-a produs eliberarea jurnalistului.

Olivier Dubois a fost răpit pe 8 aprilie 2021 în Gao, de un grup islamist înarmat din Mali care are legătură cu Al-Qaeda în Magrebul islamic.  De la răpirea sa, a apărut în două filmări realizate de cei care l-au răpit, în mai 2021 și în martie 2022. A fost o perioadă lungă în care eforturile pentru punerea sa în libertate nu au încetat. „Am primit vești reconfortante de mai multe ori în ultimele luni și chiar foarte recent. Părea într-o formă bună, dar eram îngrijorați de durata captivității sale”, a declarat secretarul general al Organizaţiei Reporteri fără Frontiere, Christrophe Deloire.

Odată cu Olivier Dubois a fost eliberat şi americanul Jeffery Woodke, răpit în octombrie 2016 în Sahel. Cei doi au sosit împreună pe aeroportul din Niamey. Olivier Dubois se întoarce marți în Franța. Jurnalistul a fost ținut ostatic pentru cea mai lungă perioadă de la războiul din Liban.

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe rețelele sociale. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!