Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria a României a fost achiziționat de Ministerul Culturii

Ministerul Culturii și-a exercitat dreptul de preempțiune pentru un bun cultural mobil clasat în patrimoniul cultural național, categoria juridică „Tezaur”, scos la vânzare prin Casa de Licitații Historic.

Astfel, după cele cinci manuscrise aparținând lui Emil Cioran și Mircea Eliade, achiziționate în luna martie 2022, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a semnat astăzi și contractul de achiziție a manuscrisului Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria a României, care datează din anul 1910. Potrivit specialiștilor, textul jurnalului a fost redactat cu cerneală neagră, coperțile sunt moi, din pânză de culoare verde-brad, iar marginile prezintă o împletitură de mătase în nuanța aurului antichizat. Starea de conservare a manuscrisului este una foarte bună. 

„Chiar dacă nu traversăm un moment economic mulțumitor, sunt extrem de bucuros să anunț că am reușit să păstrăm în patrimoniul național o adevărată avere culturală, lăsată moștenire de o Regină colecționară și iubitoare de artă, un om puternic și complex, o susținătoare a culturii. «Am România în gând, inimă și suflet», spunea Regina Maria, un om cu o frumusețe sufletească aparte, o personalitate care a avut un rol crucial în destinul și evoluția țării noastre. Și din acest motiv, statul român avea datoria morală de a păstra în patrimoniul său un bun cultural de o rară profunzime”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. 

Comisia constituită la nivelul Ministerului Culturii a analizat oferta de vânzare, precum și documentația aferentă, constatând că aceasta este completă. Experții au stabilit că bunul cultural mobil menționat are certă valoare științifică și au propus ministrului Culturii achiziționarea acestuia, prin exercitarea dreptului de preempțiune, prin Ministerul Culturii.

Echipa de negociere a fost condusă de secretarul de stat, Diana Baciuna, prezentă astăzi la semnarea contractului de achiziție a manuscrisului Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria a României.

Citește și Romaşcanu: Imensa tragedie suferită de evrei trebuie permanent rememorată