Justiția din Belgia a suspendat închiderea sălilor de spectacol impusă de guvern

Justiția din Belgia a decis marţi să suspende închiderea sălilor de spectacol care a fost decisă de guvern săptămâna trecută pentru a lupta contra epidemiei de Covid, scrie Le Figaro.

Decizia vine după ce Societatea autorilor şi compozitorilor dramatici (SACD), Uniunea producătorilor de filme francofone, precum şi mai multe societăţi de producţie cinematografică au depus luni, la Bruxelles, o somaţie împotriva ministrului belgian al Internelor, Annelies Verlinden.

Autorităţile nu au demonstrat „în ce mod sălile de spectacol din sectorul cultural ar fi deosebit de periculoase pentru sănătatea şi viaţa persoanelor întrucât ar favoriza răspândirea coronavirusului, până la punctul în care este necesar să se dispună închiderea acestora”, a estimat Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă belgiană, scrie Le Figaro.  

Potrivit citaţiei depuse în primă instanţă la tribunalul din Bruxelles, consultată de cotidianul belgian Le Soir, decretul regal a cărui anulare o susţin reclamanţii ar fi atât „discriminatoriu, cât şi disproporţionat în raport cu obiectivele de sănătate publică pe care propune să le păstreze”. 

Acţiunea în justiţie a angajaţilor belgieni din cultură se bazează pe un studiu al Institutului Hermann-Rietschel. Realizat în februarie 2021, acesta a concluzionat că riscul de infectare a fost semnificativ mai scăzut într-o sală de spectacol în care s-a respectat strict regula de distanţare, precum şi gesturile barieră, decât la locurile de muncă sau în alte spaţii de mari dimensiuni.

Duminică, mai multe mii de persoane au manifestat la Bruxelles pentru a cere anularea decretului regal care impunea închiderea sălilor de spectacol şi cinematografele din regat. 

Citește și Fotograful franco-elvetian Sabine Weiss, figură a curentului umanist, a murit