Justiția italiană scoate la licitație casa în care a trăit Giuseppe Verdi

Justiţia italiană a decis să scoată la licitaţie casa construită şi ocupată aproape o jumătate de secol de geniul italian Giuseppe Verdi.

Vila Verdi, casa istorică în care a trăit timp de aproape o jumătate de secol Giuseppe Verdi (1813-1901), va fi pusă în vânzare în lunile viitoare, a decis pe 27 mai tribunalul din Parma. 

Scoaterea la licitaţie a acestei locuinţe cochete, dar „obosite”, situată în Sant’Agata di Villanova, în apropiere de Piacenza, în Emilia-Romagna, rezolvă vreo douăzeci de ani de dispută între moştenitorii muzicianului, scrie presa italiană

Casa se află în centrul unui conflict de moştenire după moartea în 2001 a lui Alberto Verdi, moştenitor al compozitorului prin verişoara sa Maria Filomena Verdi. Administrat din 2010 de Angiolo Carrara Verdi, domeniul, care a fost în parte transformat în muzeu, a continuat să aparţină celor patru moştenitori ai lui Alberto Verdi care a murit în urmă cu 21 de ani. Fraţii au fost în dezacord cu viitorul domeniului. Justiţia italiană a tranţat cerând vânzarea proprietăţii care cuprinde casa şi parcul.

Citește și Universitatea Bicocca (Italia) va ține cursul despre Dostoievski, după ce a fost suspendat inițial

Vânzarea casei, a cărei dată nu a fost încă stabilită, atrage deja atenţia statului italian. Ministerul Culturii a anunţat că studiază posibilitatea de preempţiune. Profitul din vânzare va fi împărţit în mod egal între moştenitorii supravieţuitori ai fraţilor.

Giuseppe Verdi s-a mutat în această casă în 1851, iar amenajarea a început-o din 1848. În anii următori, a continuat să înfrumuseţeze şi să mărească casa în care a locuit până la moartea sa, în 1901. Muzeul păstrează multe amintiri ale maestrului: o colecţie de opere de artă, mai multe trăsuri trase de cai, mobilier vechi, un pian sau biblioteca personală.

Afectată de umiditate, prezentând crăpături, casa necesită lucrări urgente de restaurare.