Justiţia rusă respinge un apel al jurnalistului Evan Gershkovich împotriva prelungirii detenţiei 

Un tribunal rusesc a respins marţi un apel al jurnalistului american Evan Gershkovich care contesta prelungirea detenţiei sale provizorii cu privire la spionaj, acuzaţii pe care americanul, arestat în martie, le respinge, relatează AFP.

Judecătorul Iuri Pasiunin de la Tribunalul Municipal al Moscovei Aa decis să lase ”neschimbată” hotărârea menţinerii lui Evan Gershkovich în detenţie cel puţin până la 30 noiembrie, potrivit unui jurnalist AFP prezent la audiere.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat la 30 martie că l-a arestat, la Ekaterinburg, pe cetăţeanul american Evan Gershkovich, pe care l-a acuzat de strângerea de informaţii secrete de stat despre o companie rusă din domeniul apărării.

Evan Gershkovich este un reporter vorbitor de limbă rusă – născut în familia unor emigranţi sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) – în vârstă de 31 de ani şi cunoscut pentru rigoarea cu care îşi verifică informaţiile.

Publicaţia Wall Street Journal a respins acuzaţia că Evan Gershkovich spiona. Casa Albă a denunţat o arestare „inacceptabilă”, iar purtătoarea de cuvânt a acesteia, Karine Jean-Pierre, a calificat drept „ridicolă” acuzaţia de spionaj.

Arestarea lui Gershkovich vine într-un context de represiune sporită în Rusia împotriva presei după ofensiva contra Ucrainei, care a tensionat foarte mult relaţiile dintre Moscova şi Washington. SUA au acuzat în repetate rânduri Rusia că arestează în mod arbitrar cetăţeni americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb şi pentru a recupera cetăţeni ruşi arestaţi în SUA.

Citește și Familia jurnalistului Evan Gershkovich cere ajutorul Naţiunilor Unite