În cadrul evenimentelor dedicate istoriei României, Primăria Municipiului Bucureşti şi Casa de Cultură „Friedrich Schiller” organizează la sediul din Str. Batiştei nr. ş i în sistem online) miercuri , 23 februarie 2022 , ora 16 .00, lansarea dezbatere a volumului „PROCESELE REEDUCĂRII (1952 1960)”1960)”, semnat de Mircea STĂNESCU, apărut la Editura Cartdidact, Chişinău, 2021
Prezintă
- Elena DRAGOMIR (Universitatea „Valahia”, Târgovişte)
- Florian BANU (CNSAS)
- Iuliu CRĂCANĂ (CNSAS)
- Dumitru LĂCĂTUŞU (Centrul de Consultanţă Istorică)
- Silviu MOLDOVAN (CNSAS)
- Mircea STĂNESCU (Arhivele Naţionale)
Moderator : Vlad MITRIC (Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană)
„Regimul comunist din România a organizat o suită de procese cu uşile închise pe care le am descris separat în paginile acestei cărţi. Este vorba despre trei mari procese, desfăşurate în perioada 1954 1957, ale grupurilor Eugen Ţurcanu, Tudor Sepeanu şi Valeriu Negulescu, precum şi de câteva mai mici, pendinte, pe care le am identificat. Ele au fost puse în scenă cu scopul de a transfer a responsabilităţile pentru atrocităţile din demascări de la lanţul de comandă al partidului stat pe umerii deţinuţilor victime şi a unei mici părţi din membrii administraţiei închisorilor şi ai Securităţii, de a se constitui într-un simulacru de justiţie, ca răspuns la scandalul internaţional generat de aflarea în Occident a secretului acţiunii, şi de a continua represiunea (judiciară şi extrajudiciară) împotriva duşmanilor politici, în speţă a legionarilor.” (Mircea Stănescu)
Mircea Stănescu
Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti (1994) şi doctor al aceleiaşi universităţi (1999) cu o teză despre reeducarea „de tip Piteşti”. A făcut stagii de cercetare în istorie contemporană şi ştiinţe politice la Universitatea Toulouse le Mirail (1996), Institut d’Etudes Politiques (1999 2002) şi Maison des Sciences de l’Homme din Paris (2002). În prezent este arhivist la Biroul de Arhive Contemporane al Arhivelor Naţionale ale României. Este autorul a numeroase articole de istorie contemporană şi studii precum „Reeducarea în România comunistă” (3 volume, 2013 2018). Totodată, editează „Documentele reeducării” (2 volume, 2013 218).
Evenimentul se va desfăşura în limba română. Intrarea este liberă.
Conferinţa va putea fi vizionată din 28.02.2022 şi online pe site-ul şi pagina de facebook a instituţiei.
Citește și Nicolae Itul, Iordan Răitaru și Bal Corneliu, supraviețuitori ai Experimentului Pitești
Participarea la eveniment la sediul instituţiei cu o programare prealabilă: e-mail cultura@casaschiller.ro, info@casaschiller.ro, sau telefon 021.319.26.88. (Sala de conferinţe va funcţiona la o capacitate maximă de 3 0% din spaţiul disponibil, cu respectarea regulilor de distanţare fizică)
Participarea la eveniment în sistem online transmiteţi un e mail la adresa cultura@casaschiller.ro.
Marţi, 22 februarie 202 2 veţi primi în timp util link-ul de conectare la conferinţa online. Informaţii la telefon 021.319.26.88.
Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS CoV 2: Adeverinţă de vaccinare (10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare); Certificat de Concediu medical Seria CCMAO (perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi după confirmarea infectării); Test RT PCR (rezultat negativ nu mai vechi de 72 de ore); masca este obligatorie.
Vă invităm la acest eveniment şi vă rugăm să aveţi amabilitatea de a publica ştirea în rubrica culturală.
Mulţumesc pentru colaborare, cu stimă,
Manager
Mariana DULIU