Legenda fântânii fermecate din satul Bobaia (comuna Boșorod)

Apărută în primele decenii ale secolului al XX-lea, legenda fântânii fermecate din satul Bobaia, comuna hunedoreană Boșorod, continuă să-i fascineze pe locuitorii de aici și din împrejurimi.

Legenda spune că unui localnic, Toader Văgău, la un moment dat i s-au arătat în vis „heli frumoase” și i-au poruncit să sape într-un loc care va da de apă, iar zânele o vor fermeca astfel încât aceasta să vindece orice boală. Toader Văgău s-a conformat, a săpat și, după nici un metru, apa a țâșnit din pământ. Le-a spus și altora ce-a pățit, astfel s-a răspândit vestea în sat și-n împrejurimi.

După decesul săteanului, de curățatul „fântânii cu leacuri” s-a ocupat soția lui Sânziana. Cei doi, se spune, locuiau la cea mai apropiată casă de izvorul tămăduitor. Anii au trecut, Sânziana Văgău s-a stins la rândul ei din viață. Urmașii celor doi ar fi decis, după 1990, să capteze izvorul, motiv pentru care „fântâna cu leacuri” a secat tot mai mult de la an la an.Printre săteni a prins să circule vestea că din acel moment, necazurile s-ar fi ținut lanț de urmașii lui Toader și Sânziana Văgău.

Citește și Legenda comorii visate de țăranul David Albu din Chitid (Hunedoara)

Povestea a fost cercetată și de Mariana Marian, fost director al Bibliotecii comunale Boșorod, în prezent angajat al Bibliotecii Județene „Ovidiu Densușianu” Hunedoara.

„E o poveste de-a dreptul fascinantă, cu trimiteri atât spre religia creștină – legătura cu nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cât și spre credințele precreștine. Pe vremea-n care activam eu în Boșorod se spunea că apa este bună pentru tot felul de boli, dar mai ales pentru bolile oftalmologice. Tot pe-atunci, lângă izvor, pusă într-un alt copac, era și o cruce făcută-n semn de mulțumire. Crucea nu mai există, din câte-am înțeles. Am fost acolo nu o dată și detaliul care m-a frapat oarecum e faptul că în imediata apropiere a izvorului cresc tot felul de plante medicinale, mentă, sunătoare și așa mai departe”, spunea Mariana Marian în 2015, citată de presa locală, în legătură cu legenda fântânii fermecate din comuna Boșorod, sat Bobaia

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook