Libris a donat aproape 8.000 de cărți către 80 de unități de învățământ din țara

Distribuie

Libris donează în cadrul ediției a treia a proiectului CarteTeca 7890 de cărți. În urma concursului desfășurat la sfârșitul anului 2021, prin care librăria online a oferit unităților de învățământ oportunitatea de a câștiga cărți pentru biblioteca proprie, volumele donate au ajuns la 41.537 elevi, din 80 de unități de învățământ din toată țara.

Prin proiectul CarteTeca inițiat în 2019 în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii și prin generozitatea cititorilor care aleg să doneze șanse la finalul fiecărei comenzi, Libris.ro și-a propus ca în 5 ani să doteze peste 350 de unități de învățământ din România cu volume actuale, care să îi atragă pe copii și adolescenți către lectură.

„În fiecare an, cea mai dificilă misiune este alegerea unităților de învățământ către care vor pleca donațiile noastre. În spatele fiecărei aplicații există o nevoie reală, prin urmare selecția beneficiarilor nu este ușoară. Acesta este și motivul pentru care, ediție după ediție, ne propunem să ajungem la cât mai mulți copii, prin intermediul bibliotecilor școlare”, a precizat Laura Țeposu – CEO Libris.ro.

Premii în valoare de 200.000 lei

Ediția a treia a adus 80 de premii în valoare de 200.000 lei. Valoarea totală a fondului de carte alocat în cele 3 ediții se ridică la 378.000 lei. Jumătate din sumă provine din donațiile cititorilor de pe Libris.ro, iar cealaltă jumătate vine ca sponsorizare din partea Libris.

149 de biblioteci au fost dotate în total de la lansarea proiectului, numărul câștigătorilor și al volumelor donate crescând de la an la an. Dacă în 2019 au fost donate 992 de cărți, iar la ediția a doua aproape 6000 de cărți, în cadrul ediției CarteTeca 2021, 7890 de volume donate au ajuns în 80 de biblioteci școlare.

„Educația înseamnă putere și capacitatea de a sparge cercul vicios al sărăciei. Mai mult, cunoașterea, exersarea imaginației, abilitatea de a pune lucrurile în context sunt resurse necesare unui copil. De aceea accesul la cărți, cititul, exercițiul lecturii trebuie susținute, iar campania Libris este una necesară educației din România”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Citește și Filippo Bernardini: Bărbat acuzat că a furat cărți inedite, arestat

CarteTeca se adresează atât unităților de învățământ care dispun de o bibliotecă, unde se va îmbogăți stocul de carte cu titluri actuale, dar și celor care nu au încă o bibliotecă funcțională, însă în care există interes pentru lectură.

Volumele cu care sunt dotate bibliotecile școlilor câștigătoare sunt noi, actuale și atractive, titluri celebre și interesante, povești cu care copiii și adolescenții empatizează și pe care doresc să le descopere dincolo de lecturile din programa școlară.

„Prin intermediul aplicațiilor primite am avut privilegiul de a cunoaște persoane cu adevărat dedicate copiilor și actului educațional, cadre didactice a căror implicare depășește cu mult fișa postului și a căror exemplu nu poate decât să ne inspire.

Am fost impresionați și de ingeniozitatea activităților menite să încurajeze lectura organizate de către cei care au aplicat, toate făcute cu multă dragoste, dedicare și înțelegere a faptului că fiecare copil are potențial, fiecare copil merită si are nevoie de grijă, atenție, dragoste și educație”, a mai precizat Laura Țeposu.

Citește și Muzeul Naţional al Hărților şi Cărții Vechi oferă acces gratuit pentru public

Mesajele primite de la aplicanți în cadrul acestei ediții completează imaginea adusă de statistici și informațiile oferite de participanți la edițiile anterioare, precum:

  • – numărul volumelor deținute de o bibliotecă școlară de cele mai multe ori nu reflectă oferta de carte accesibilă copiilor. Deși sunt situații în care o bibliotecă școlară poate număra mii de volume, în multe cazuri, acestea sunt cărți foarte vechi, uzate, care nu sunt casate doar pentru a mai păstra biblioteca în viață;
  • – mulți elevi nu dețin o bibliotecă acasă, iar achiziția chiar și a unei cărți pe an nu poate fi susținută financiar de familie;
  • – în multe unități de învățământ, bugetul (acolo unde el există) alocat împrospătării fondului de carte nu este suficient pentru a acoperi nevoia, iar în anumite cazuri ultima achiziție de carte a avut loc în urmă cu mai bine de 10 ani.

Topul titlurilor dorite de aplicanți este dominat de „Matilda” (Roald Dahl), urmată de „Harry Potter” (J.K. Rowling), și de „Minunea” (R.J. Palacio), în timp ce „Harry Potter”, „Jurnalul unui puști” și „Cronicile Narnia” sunt titlurile cele mai dorite de elevi.

Mesaje din partea câștigătorilor

Pentru unii dintre aplicanții al căror nume se regăsește pe lista câștigătorilor ediției a 3-a, acordarea unuia dintre premiile CarteTeca poate reprezenta o recunoaștere în plus a muncii și a efortului depus și poate oferi o sursă de energie pentru a continua activitățile desfășurate cu multă dăruire.

„Vă mulțumesc mult pentru bucuria pe care mi-ați făcut-o și pentru faptul ca am fost una dintre alegerile dumneavoastră! Mă simt onorată de cuvintele frumoase pe care mi le-ați adresat și mă ajută să continui atunci când simt că îmi este greu!” – Câștigător CarteTeca, ediția 2021

„Mulțumesc din suflet, pentru frumoasele cuvinte adresate în e-mailul trimis. Te simți bine când cineva iți apreciază și încurajează munca de zi cu zi. Suntem fericiți că povestea noastră a ajuns acolo unde trebuie și că ne aflăm și noi printre fericiții câștigători.” – Câștigător CarteTeca, ediția 2021

„Ne-ați surprins, onorat și mult încântat cu vestea cea bună. Ca profesor de Limba și literatura română, mă simt încurajată să continui atât de provocatorul demers al promovării lecturii la clasă, cu atât mai mult cu cât acum avem și cărțile, ca suport, ca recompensă, ca fond de carte pentru împrumut.” – Câștigător CarteTeca, ediția 2021